Ziua 340: Elevii ruși, pregătiți pentru război. Rachete cu rază lungă ar putea să ajungă în Ucraina

Ziua 340: Elevii ruși, pregătiți pentru război. Rachete cu rază lungă ar putea să ajungă în Ucraina

În ziua 340 de război, Zelenski a anunțat că va face tot ce ține de el să obțină cât mai repede de la aliați rachete cu rază lungă de acțiune. Unul dintre consilierii săi a spus discuții deja au loc și se desfășoară în ritm accelerat.

Atacurile Rusiei au continuat în regiunile Donețk și Lugansk. Și o dispută a apărut pe o localitate aflată la nord de Bahmut, oraşul râvnit de luni de zile de Moscova. În timp ce trupele Kievului spun că au „respins atacurile din apropiere (…) de Blahodatne”, Grupul Wagner a anunţat că unităţile sale au preluat controlul acestui sat.

Iar toţi elevii ruși din colegii ar urma să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, care va consta într-o ”formare cu puşti de asalt şi grenade de mână din seria AK, exerciţii militare şi de salvare şi utilizarea echipamentelor de protecţie individuală”.

ADVERTISING

În ziua 339 de război, lupte grele au avut loc la Vugledar. Polonia a anunțat că trimite în Ucraina încă 60 de tancuri, un oficial ucrainean a spus că în total s-ar fi strâns 321 de tancuri de la aliați.

Evoluții pe front

  • Victime la Kostiantinivka - Zelenski a afirmat, în mesajul video transmis sâmbătă seară, că în urma atacului de la Kostiantinivka, regiunea Doneţk, unde ruşii au folosit rachete S-300, lovind patru clădiri rezidenţiale, s-au înregistrat 17 victime: 3 morţi şi 14 răniţi.
  • Atacuri respinse - Duminică dimineață, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei informează că forțele ucrainene au respins 16 atacuri rusești în regiunile Donețk și Lugansk.
  • Controversă pe Blahodatne - Trupele Kievului au "respins atacurile din apropiere (…) de Blahodatne" şi de alte treisprezece localităţi din regiunea Doneţk, a dat asigurări statul major ucrainean în comunicatul său zilnic. În timp ce Grupul Wagner a anunţat că unităţile sale au preluat controlul acestui sat. "Unităţile Wagner PMC au preluat Blahodatne. Blahodatne este sub controlul nostru", a afirmat Evgheni Prigojin, şef al grupului paramilitar, citat de serviciul său de presă, relatează AFP. Ministerul rus al Apărării nu a confirmat informaţia în acest stadiu. Blahodatne se află la nord de Bahmut, oraş râvnit de luni de zile de Moscova şi unde se derulează unele dintre cele mai violente lupte de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022.
  • Victime în Herson - Cel puţin trei persoane au fost ucise și șase rănite, duminică, în bombardamente ruse vizând cartiere locuite în Herson (sud), anunţă autorităţile locale. ”Artileria inamică a lovit zone rezidenţiale din oraş - un spital, o şcoală, o staţie de autobuz, o poştă, o bancă şi imobile locuite”, anunţă pe reţele de socializare administraţia regională ucraineană din Herson.
  • Morți la Zaporojie - De asemenea, patru persoane au fost ucise într-un atac ucrainean vizând un pod feroviar la Zaporojie (sud), anunţă ocupaţia rusă, relatează AFP. Şeful ocupaţiei ruse instalată de Moscova la Zaporojie, Evgheni Baliţki, a acuzat Ucraina de ”o lovitură cu lansatoare multiple de rachetă de tip HIMARS asupra unui pod de cale ferată peste râul Moloşnaia”.
  • Elevii ruși, pregătiți pentru război - Armata rusă caută noi recruţi, pentru ofensiva din primăvară, iar în acest context toţi elevii din colegii ar urma să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, estimează Ministerul britanic al Apărării în buletinul său informativ postat pe Twitter. Acest curs - denumit ”Bazele securităţii persoanelor” - constă într-o ”formare cu puşti de asalt şi grenade de mână din seria AK, exerciţii militare şi de salvare şi utilizarea echipamentelor de protecţie individuală”.
  • Lupte grele în est - În discursul său video de duminică seara, Zelenski a recunoscut că situaţia este foarte dificilă în ceea ce priveşte luptele grele din estul ţării, aprig disputat. În regiunea Doneţk, a spus el, oraşele Bahmut şi Vuhledar în special continuă să fie afectate de bombardamentele ruseşti constante. În pofida pierderilor mari suferite, ruşii nu şi-au redus intensitatea atacurilor.
  • Livrarea rapidă a armelor, esențială - "Rusia vrea ca războiul să continue şi să ne epuizeze forţele. Aşa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să grăbim evenimentele, să accelerăm aprovizionarea şi să deschidem noi opţiuni de arme pentru Ucraina. Livrarea rapidă a ajutorului militar străin este un factor cheie în acest război", a spus președeintele Zelenski.
ADVERTISING

Declarații și ajutoare

  • Ucraina vrea rachete - Volodimir Zelenski susţine că Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune, în special pentru a elimina posibilitatea ca ocupanţii să îşi plaseze lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului şi să distrugă oraşe ucrainene. El le-a mulţumit tutror celor care ”înţeleg că nu pot exista tabuuri în livrarea de arme care să asigure protecţie împotriva terorii ruseşti”. Zelenski a menţionat că va face totul pentru a obţine aceste rachete, în special ATACMS.
  • Discuții în ritm accelerat - Discuţii accelerate au loc între Kiev şi aliaţii săi în ceea ce priveşte solicitările Ucrainei pentru rachete cu rază lungă de acţiune, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, citat de Reuters.
  • Sancțiuni pentru cei care ajută Rusia - Volodimir Zelenski a anunțat sancţiuni pentru 185 de companii şi persoane care au ajutat Rusia să transporte echipament militar şi trupe. Preşedintele Ucrainei a semnat un decret în acest sens, pentru entitățile de pe listă, bunurile lor din Ucraina sunt blocate, iar proprietăţile disponibile vor fi folosite pentru apărarea Ucrainei.

Soldați ucraineni la antrenament în Marea Britanie - Ministerul britanic al Apărării a postat pe Twitter imagini cu soldați ucraineni care sosesc în Marea Britanie pentru a învăța să folosească tancurile britanice care vor fi livrate Ucrainei. Marea Britanie a anunțat va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2.

Președințele ales al Cehie, în Ucraina - Președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, plănuiește să viziteze Ucraina împreună cu președintele slovac Zuzana Caputova, a informat postul de televiziune ceh CT24. Președintele Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Petr Pavel pentru victoria sa la alegerile prezidențiale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇