Cel mai mare submarin nuclear al Rusiei, care a ținut NATO în corzi, va fi dezmembrat

Cel mai mare submarin nuclear al Rusiei, care a ținut NATO în corzi, va fi dezmembrat

Flota militară de nord a Rusiei a scos oficial din uz submarinul Dmitri Donskoi. Acesta va fi ținut în baza navală din Severodvinsk, unde va fi dezafectat.

Submarinul Dmitri Donskoi (TK-208), din clasa Typhoon, conform denumirii NATO, nu va mai fi folosit de armata rusă, anunță agenția de presă TASS, citându-l pe căpitanul Vladimir Malțev, președintele organizației Mișcarea de sprijin a întregii flote ruse, un ONG care sprijină forțele navale ale Rusiei.

În ultimele luni au apărut mai multe speculații despre soarta submarinului lansat la începutul anilor '80. Deși se știa din 2022 că vasul era inoperabil, nu a existat nicio confirmare oficială pe această temă. Agenția de presă RIA Novosti a anunțat în august, citând o sursă din industria militară a Rusiei, că submarinul va fi scos din uz, dar Malțev a negat imediat informația.

ADVERTISING

Ultima activitate cunoscută a submarinului a fost o serie de manevre maritime efectuate în septembrie 2022.

Vasul va rămâne în baza navală de la Severodvinsk alături de alte două submarine din aceeași clasă. Mai întâi vor fi demontate cele două reactoare nucleare, apoi va fi îndepărtată structura din oțel, însă nu a fost anunțat un termen pentru terminarea lucrărilor de dezmembrare.

"Coloana vertebrală" a valului doi de atac nuclear

Dmitri Donskoi este ultimul submarin din clasa Typhoon construit de Rusia și cel mai mare dintre cele șase vase de acest tip, potrivit Naval News.

ADVERTISING

Submarinul a fost construit de șantierul naval Sevmaș în 1976 și lansat la apă pentru teste la 29 septembrie 1980. Nota de recepție care consfințea intrarea în dotarea marinei militare sovietice a fost semnată la 29 decembrie 1981.

Considerat de NATO un adversar de temut în anii Războiului Rece, Dmitri Donskoi a fost primul submarin strategic cu propulsie nucleară din Proiectul 941 Akula (clasa Typhoon) și cel mai longeviv vas de acest tip prin convertirea sa, în 2002, în unitate de testare a unui nou sistem de rachete balistice Bulava-M.

Cu o lungime de 175 de metri și un deplasament de aproximativ 53.000 de tone, Dmitri Donskoi a fost multe decenii cel mai mare submarin din lume, fiind depășit doar de submarinul nuclear Belgorod (185 de metri), lansat de Rusia în iulie anul trecut.

Submarinul a reprezentat "coloana vertebrală" a celui de-al doilea val de atac nuclear al Uniunii Sovietice, după ogivele din silozurile nucleare, și avea la bord 20 de lansatoare masive R-39 SLBM de rachete balistice, cu un arsenal total de 200 de focoase. The Drive l-a descris drept "cel mai letal sistem cu o singură armă" pe care Rusia l-a creat în timpul Războiului Rece.

ADVERTISING

Rusia contraatacă cu "Submarinul Apocalipsei"

Toate cele șase submarine din Proiectul 941 construite de șantierul naval Sevmaș au făcut parte din flota de nord a marinei Rusiei. Până acum, trei dintre acestea au fost scoase din uz cu finanțare americană. Celelalte două, Arhangelsk și Severstal, stau acum lângă Dmitri Donskoi și vor fi, de asemenea, dezmembrate.

Rusia a pierdut recent o altă armă formidabilă, singurul portavion din dotare, Amiral Kuznețov, care nu se mai poate deplasa singur din cauza unor defecțiuni critice și este ținut de peste cinci ani pentru reparații la uzina de reparații navale Zviojocika, din Murmansk.

Marina militară rusă a fost, însă, întărită cu submarinul nuclear Belgorod, cu aproape 12 metri mai lung decât submarinele americane din clasa Ohio. Supranumit "Submarinul Apocalipsei", acesta va fi înzestrat cu torpile Poseidon, având o capacitate de până la opt astfel de arme, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului SUA.

Trecerea la torpilele Poseidon a fost anunțată prima oară de Vladimir Putin în 2018, ca un nou tip de armă strategică nucleară dezvoltată prin mijloace proprii de Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇