Scandal la TNB: Un ziar antisemit și antieuropean, distribuit spectatorilor. Se cere demiterea imediată a directorului - UPDATE

Scandal la TNB: Un ziar antisemit și antieuropean, distribuit spectatorilor. Se cere demiterea imediată a directorului -  <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Actorul Mihai Călin a publicat pe contul său de Facebook o fotografie din Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti în care se văd spectatori care citesc un ziar „antisemit”, distribuit fără autorizaţie, chiar în faţa directorului general interimar Mircea Rusu (foto).

Deputatul USR Iulian Bulai cere demiterea directorului TNB, altfel va fi depusă o moțiune simplă împotriva ministrului Culturii, decidentul în acest caz.

Mircea Rusu se apără și spune că nu e ”proPutin” și că n-a știut ce se întâmplă, deși o fotografie arată că era în sală (foto în picioare, în dreapta).

Ziarul antisemit în mâna spectatorilor chiar în faţa directorului general interimar al TNB. Direcţia TNB cere acum ancheta poliţiei! Culmea ipocriziei!”, a scris actorul Mihai Călin, publicând fotografia demonstrativă pe pagina de Facebook. 

Ziarul antisemit in mâna spectatorilor chiar in fața directorului general interimar al TNB. Direcția TNB cere acum ancheta poliției! Culmea ipocriziei! Mulțumesc, Vlad Odobescu, Scena9 , pentru foto!

Publicată de Mihai Calin pe Duminică, 27 martie 2022

Mircea Radu este și cel care a interzis afișarea culorilor de pe drapelul Ucrainei, invocând argumentul că TNB nu face politică.

ADVERTISING

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a reacţionat duminică:

„În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine va dispune o anchetă internă şi va depune plângere la poliţie pentru distribuţie neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav. Nu putem tolera ca o instituţie-simbol de cultură a României (şi nicio instituţie a Ministerului Culturii) să devină spaţiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conţinutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”. 

Totul s-a petrecut cu ocazia spectacolului ținut de Dan Puric de Ziua Mondială a Teatrului, despre care Adevărul a publicat un amplu articol.

TNB

UPDATE: Managerul interimar al TNB, Mircea Rusu, se delimitează de "acţiunea subversivă" de distribuire neautorizată a respectivei publicaţii în incinta instituţiei, subliniind că el nu este 'pro Putin', relatează Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Mă delimitez hotărât de acţiunea subversivă care s-a petrecut duminică dimineaţă! În loc de o sărbătoare a teatrului, s-a încercat un 'prohod' al lui. (…) Nu sunt pro Putin! Dimpotrivă! Ştiu foarte bine ce au făcut ruşii de 200 de ani în ţara noastră! (…)

Am acceptat propunerea lui Dan Puric, actor de decenii al Teatrului Naţional Bucureşti, să ţină o conferinţă/spectacol. Doar cu tema enunţată mai sus! Subliniez că acest "show cultural" a respectat cu o disciplină indiscutabilă promisiunea. Doar că, pe scaunele Sălii Studio şi pe standurile cu cărţi ale artistului Dan Puric, pe lângă volumele lui, au apărut nişte ziare "Certitudinea".

Chiar dacă publicaţia respectivă se vinde prin chioşcuri, nu trebuia să pătrundă în teatru fără acordul nostru! Nu intenţionez să mă absolv de o vină evidentă, dar responsabilitatea unor asemenea decizii revine în exclusivitate organizatorului evenimentului, în cazul acesta "Forward Media & Advertising"", explică Mircea Rusu.

ADVERTISING

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a anunțat luarea unor măsuri.

"În acest moment există, înţeleg, în curs, constituirea unei comisii administrative, se va face o plângere către Poliţie şi tot astăzi va pleca şi Corpul de control al Ministerului Culturii la Teatrul Naţional, să vedem exact ce s-a întâmplat acolo", a declarat Romaşcanu, luni, la Digi 24.

Demitere sau moțiune simplă?

Deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, i-a cerut duminică ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, într-un comunicat, demiterea directorului interimar al Naţionalului bucureştean.

Solicitarea vine în contextul în care, spune deputatul, există tot mai multe dovezi că reputata instituţie de cultură este implicată de actuala conducere interimară în propagandă pro-rusă.

Bulai precizează că 500 de spectatori ai Teatrului Naţional Bucureşti au găsit, la Sala Studio, câte un exemplar dintr-o publicaţie naţionalistă, revanşardă, rasistă şi antieuropeană, pe numele ei «Certitudinea».

Teatrul Național nu face politică, dar n-are nicio problemă cu propaganda.Cam 500 de spectatori ai Teatrului Național...

Publicată de Iulian Bulai pe Duminică, 27 martie 2022

”Dacă nu îl va demite astăzi pe directorul TNB, atunci voi propune conducerii USR inițierea unei moțiuni simple împotriva ministrului Culturii. O instituție importantă a statului român nu poate sabota nici solidaritatea românilor față de ucraineni și nici angajamentele României față de partenerii UE și NATO”, a mai scris luni Iulian Bulai pe Facebook.

Directorul interimar al Teatrului Național București(TNB), Mircea Rusu, trebuie demis astăzi. Nu putem accepta ca...

Publicată de Iulian Bulai pe Luni, 28 martie 2022

O reacție a venit luni și din partea deputatului PNL Alexandru Muraru, care a cerut autorităților să reacționeze prompt, ”pentru că TNB nu poate rămâne un sat fără câini, casă pentru discursuri xenofobe și anti-europene, în timp ce teatrele din Ucraina sunt bombardate cu victime în interior”.

Ziua Mondială a Teatrului a fost ponegrită de ceea ce s-a întâmplat la Teatrul Național București. Prezența rusofilului...

Publicată de Alexandru Muraru pe Luni, 28 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇