Șase europarlamentari, printre care și românul Cristian Terhes, protestează față de decizia PE de a impune certificatul verde: Vă va șantaja viața

Șase europarlamentari, printre care și românul Cristian Terhes, protestează față de decizia PE de a impune certificatul verde: Vă va șantaja viața

Șase europarlamentari protestează față de planul Parlamentului European de a impune certificatul verde, de săptămâna viitoare, celor care intră în clădirile sale.

Printre aceștia se numără și europarlamentarul român, Cristian Terhes, în vârstă de 42 de ani, ales pe listele PSD, acum în PNȚCD, parte a grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care a declarat reporterilor de la Bruxelles că Parlamentul le îngrădește „dreptul oamenilor de a decide ce vor să facă cu propriul lor corp”, scrie EUobserver.

De la începutul lunii noiembrie, europarlamentarii și personalul care lucrează la PE vor trebui să prezinte certificatul verde Covid pentru a intra în sediul instituției.

ADVERTISING

Permisul dovedește că o persoană este fie complet vaccinată, fie recent trecută prin boală. De asemenea, se poate prezenta un rezultat PCR negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Belgia a reimpus unele restricții la începutul acestei săptămâni, pe măsură ce numărul cazurilor de Covid și spitalizările au crescut în țară.

Printre ele se numără purtarea obligatorie a măștilor în interior. Niciunul dintre cei șase europarlamentari, inclusiv Terhes, care au susținut o conferință de presă în clădirea Parlamentului European din Bruxelles nu purta măști.

În declarația de interese, depusă ultima dată la începutul anului 2019, Terhes scrie că este preot. Mai mult, precizează EUobserver, el provine din România, țară care are în prezent cea mai mare rată de decese cauzate de Covid din Uniunea Europeană.

ADVERTISING

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), rata mortalității în România pe o perioadă de 14 zile este de 246 la un milion de locuitori. Spre comparație, în Belgia este de 16.

Un europarlamentar german preferă închisoarea decât să se vaccineze

Terhes i s-a alăturat în acest protest europarlamentarului Christine Anderson din Germania, din partidul de extremă dreapta AfD, care a făcut afirmații false cu privire la vaccinuri.

„Nu voi fi vaccinată cu nimic care nu a fost verificat și testat în mod corespunzător și nu a prezentat dovezi științifice solide”, a spus ea.

Anderson a spus că ar prefera să facă închisoare decât să-și facă vaccinul, susținând că lupta ei este una pentru libertate. De asemenea, refuză să fie testată.

ADVERTISING

Până la sfârșitul lunii septembrie 2021, aproape 563 de milioane de doze de vaccinuri au fost administrate oamenilor din UE și din statele asociate.

Vaccinurile Covid-19 s-au dovedit, de asemenea, sigure și eficiente, reducând semnificativ decesele și spitalizările.

EUobserver subliniază că, la fel ca toate vaccinurile, acestea sunt verificate și testate înainte de a primi abrobarea Agenției Europene pentru Medicamente. Acestea includ studii clinice la care participă mii de oameni.

Și Ivan Vilibor Sinčić, un europarlamentar neafiliat din Croația, a recurs la tactici de intimidare pentru a-și exprima punctul de vedere.

El a spus că certificatul verde digital a fost conceput pentru a șantaja oamenii și a le îngrădi drepturile. "Acest lucru nu se va opri de la sine. Se va răspândi, va veni la ușa voastră. Vă va șantaja viața", a spus el.

Europarlamentarii au scris o scrisoare de protest pe care au trimis-o președintelui Parlamentului European, David Sassoli.

Ei spun că certificatul verde ar discrimina oamenii care nu doresc sau nu pot să se vaccineze.

Parlamentul European nu cere însă oamenilor să se vaccineze. Testele PCR negative și dovada că au trecut prin boală sunt, de asemenea, permise.

EUobserver precizează că secretarul general al Parlamentului poate acorda și derogări individuale, în caz de necesitate și dacă se justifică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇