Parlamentul a adoptat rapid "legea păcănelelor". Sălile de jocuri dispar din orașele sub 15.000 de locuitori și reclamele devin mai mici

Parlamentul a adoptat rapid "legea păcănelelor". Sălile de jocuri dispar din orașele sub 15.000 de locuitori și reclamele devin mai mici

Sălile de păcănele din localitățile sub 15.000 de locuitori vor fi închise. Iar panourile publicitare outdoor la jocurile de noroc nu vor putea depăşi 35 mp.

Operatorii care nu respectă noile reguli vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 200.000 lei.

Proiectul de lege prin care se interzic jocurile de noroc de tip „slot machine” în localităţile mici a fost adoptat, marți, în Camera Deputaților, care este for decizional. Legea merge acum la promulgare.

Este prima lege de reglementare a industriei păcănelelor, care a trecut foarte rapid marţi prin Camera Deputaţilor. A avut vot în comisii, şi în plen în aceeaşi zi, după luni de zile de blocaj.

ADVERTISING

Interdicţia se va aplica în 10 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Spaţiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori, prevede noua lege, citată de Agerpres.

Dovada numărului de locuitori se face prin adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor spune că nu este suficient, ci este ”un prim pas, o primă victorie împotriva industriei păcănelelor, care în următoarele zile va trebui să închidă în peste 90% din localităţile din România sălile de jocuri care sunt deschise”.

ADVERTISING

Alfred Simonis se angajează că în perioada următoare vor fi adoptate alte acte normative pe această temă.

Deputatul Diana Stoica (USR) a remarcat că partidul din care face parte cere de doi ani astfel de măsuri.

”Eu şi colegii din USR am iniţiat acum aproape doi ani această luptă. Dependenţa de jocuri de noroc e dependenţa cu cea mai mare rată de suicid. Flagelul jocurilor de noroc nu există doar în localităţile care au 15.000 de locuitori. Păcănelele distrug milioane de familii din toată ţara. Noi am votat pentru această lege, dar până nu vom adopta soluţiile corecte lăsăm neprotejaţi mai mult de jumătate dintre români", a subliniat Stoica, citată de News.ro.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇