„Presupuse rămăşiţe umane” au fost descoperite printre resturile submersibilului Titan dispărut cu cinci persoane la bord, în Atlanticul de Nord, în apropierea epavei Titanicului, a anunţat miercuri Paza de Coastă a Statelor Unite într-un comunicat.
Aceste rămăşiţe, „adunate cu atenţie din epavă la locul accidentului”, precum şi resturile găsite ale submersibilului, vor fi analizate, ceea ar urma să ofere „elemente esenţiale pentru a înţelege cauzei acestei tragedii”, a declarat căpitanul Jason Neubauer, care conduce ancheta Pazei de Coastă, transmite AFP.
Titan, un mic submersibil de aproximativ 6,5 metri lungime şi operat de o companie privată, s-a scufundat pe 18 iunie pentru a observa epava Titanicului şi urma să reapară şapte ore mai târziu, dar contactul s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare.
Ulterior, a fost întreprinsă o vastă operaţiune de salvare pentru a încerca să salveze pasagerii, care se presupune că aveau rezerve de aer pentru aproximativ patru zile
În cele din urmă s-a descoperit că submersibilul, la scurt timp după scufundare, a fost lovit de o "implozie catastrofală", omorându-i instantaneu pe cei cinci bărbaţi aflaţi la bord.
Resturi ale submersibilului, descoperite pe fundul oceanic la o distanţă de 488 de metri de epava Titanicului, la o adâncime de aproximativ 4 kilometri sub nivelul apei, au fost aduse miercuri la ţărm, la St. John's, în provincia canadiană Newfoundland şi Labrador.
Acestea ar urma să fie transferate de o navă a Pazei de Coastă americane într-un port din Statele Unite, unde anchetatorii le vor putea analiza.
Unul dintre responsabilii companiei Pelagic Research Services, care a desfăşurat robotul său subacvatic cu telecomandă (ROV) pentru a scana fundul Atlanticului, a confirmat că şi-a încheiat operaţiunile.
"Ne-am terminat partea pe mare", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acesteia, Jeff Mahoney.
"A fost o operaţiune extrem de riscantă, atât pentru ROV, cât şi pentru echipă, care a lucrat non-stop, practic fără să doarmă pe toată durata operaţiunii", a continuat el, confirmând că toate echipele se întorc acum în Statele Unite.
În Canada şi Statele Unite au fost deschise mai multe anchete pentru a stabili cauzele imploziei submersibilului.