Un submersibil folosit să transporte turiști care doreau să vadă cu ochii lor epava Titanicului a fost dat dispărut în Oceanul Atlantic.
O misiune de salvare a fost mobilizată rapid, au anunțat reprezentanții Gărzii de Coastă din Boston pentru BBC. Inițial nu era clar dacă erau oameni la bord, dar ulterior atât autoritățile, cât și compania care organizase expediția au confirmat, fără a oferi un număr exact.
OceanGate Expeditions, o companie privată care organizează și astfel de expediții la epava Titanicului, postase recent pe canalele sale de pe rețelele de socializare că o călătorie subacvatică „e în curs”. Reprezentanții companiei au confirmat în cele din urmă că submarinul lor e cel care a dispărut în apropiere de epavă.
„Toată atenția noastră e concentrată asupra membrilor echipajului submersibilului și familiilor lor. Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul primit de la mai multe instituții guvernamentale și companii private, pentru a restabili contactul cu submersibilul”, au declarat reprezentanții companiei, pentru CBS News, fără a preciza câți oameni erau la bord.
De remarcat, însă, că reprezentanții OceanGate Expeditions vorbesc doar de membri ai echipajului, nu și de turiști.
Epava Titanicului, obiectiv turistic
Submarine de mici dimensiuni sunt ocazional folosite pentru turism, ducându-i pe doritori să vadă epava legendarului vas de croazieră, cel mai mare din lume, la momentul tragediei.
Excursiile până la epava scufundată la 3.800 de metri durează mai multe zile și costă sute de mii de dolari. O scufundare cu submersibilul de la suprafață până la epavă durează, dus-întors, în jur de 8 ore.
Turiștii care apelează la serviciile OceanGate plătesc 250.000 de dolari pentru un loc în submersibilul care îi duce la epava Titanicului. Întreaga călătorie durează 8 zile.
Diferența dintre un sumbersibil și un submarin este că cel dintâi are nevoie de o navă-mamă care să-l lanseze și să-l recupereze, pe când cel de-al doilea are suficientă putere pentru a funcționa autonom.
Submersibilul transmite din 15 în 15 minute semnale pentru a transmite că este totul ok, dar se pare că au trecut mai bine de 7 ore de la ultimul.
Scufundarea Titanicului
Legendarul vas de croazieră a lovit un iceberg și s-a scufundat în călătoria sa inaugurală de la Southampton la New York, pe 15 aprilie, 1912. Din cei 2.200 de pasageri și membri ai echipajului, 1.500 au murit în apele înghețate ale oceanului.
Epava Titanicului a fost descoperită în 1985, la aproximativ 600 de kilometri de coasta Newfoundland, Canada. De atunci au avut loc numeroase expediții de explorare și, mai de curând, au început să fie organizate și expediții turistice.