După ce au fost găsite fragmente ale submersibilul Titan în apropierea epavei Titanicului din Oceanul Atlantic, indicând faptul că a avut loc o implozie în apă și toți cei cinci pasageri au fost uciși, experții încearcă să stabilească ce a dus la acest deznodământ tragic.
Mulți observatori sunt de acord că este posibil ca designul și materialele din care a fost construită nava subacvatică să o fi făcut vulnerabilă, notează Euronews.
De pildă, carena submersibilului a fost lungită astfel încât să poată încăpea mai mulți oameni.
Însă principala problemă ar putea fi legată de materiale.
”L-au făcut din compozite și în mod normal se fac din titan. Iar ei au făcut carena din compozite. Da, compozitul este extrem de dur. Da, compozitul este extrem de durabil. Dar avem probleme cu compozitele și cu faptul că ele dau erori în moduri ușor diferite în comparație cu alte materiale”, explică Jasper Graham-Jones, mecanic și inginer marin.
Grosimea carenei le-a atras iarăși atenția specialiștilor. Cei 12,7 centimetri nu sunt considerați suficienți având în vedere presiunile la care Titan trebuia să reziste la asemenea adâncime.
Mai mult, potrivit experților, nava nu avea niciun fel de aprobare oficială.
Scufundătorii au găsit joi cinci bucăți din submersibilul Titan, dispărut duminică în Oceanul Atlantic, în apropierea epavei Titanicului, iar Paza de Coastă americană a anunțat că cei cinci pasageri au murit.
C.S.