Duster va fi fabricat în Rusia sub marca Lada

Duster va fi fabricat în Rusia sub marca Lada

Producătorul auto francez Renault a încheiat vânzarea activelor sale din Rusia către Moscova. Acordul prevede opțiunea de răscumpărare în termen de șase ani, iar Rusia va fabrica automobilele Duster cu logo-ul Lada și va reînvia marca Moskvich.

Rusia a finalizat prima naționalizare majoră a unei investiții străine de pe teritoriul său de la începerea războiului din Ucraina. Producătorul auto francez Renault a anunțat vânzarea activelor pe care le deţine la Renault Russia către oraşul Moscova, precum şi participaţia de 67,69% din acţiunile constructorului auto rus AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, cunoscut pentru marca Lada, către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare), relatează ABC News.

ADVERTISING

"Azi am luat o decizie dificilă, dar necesară, și facem o alegere responsabilă pentru cei 45.000 de angajați din Rusia, păstrând performanța Grupului și capacitatea de a ne întoarce în țară pe viitor, într-un alt context", a transmis președintele Renault, Luca de Meo, într-un comunicat.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că orașul va reînvia marca auto Moskvich, una dintre cele mai populare mașini din era sovietică, care a intrat în declin la începutul anilor '90 și a dispărut de pe piață la începutul anilor 2000.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sobianin a spus că Renault a decis să închidă fabrica de la Moscova. "Este dreptul său, dar noi nu puteam permite ca mii de angajați să rămână fără loc de muncă", a explicat el într-un comunicat.

Renault nu a oferit detalii financiare despre această tranzacție, dar a anunțat că acordul include opțiunea de a răscumpăra participația de la AvtoVAZ în următorii șase ani. Ministrul rus al Comerțului și Industriei Denis Manturov a declarat luna trecută pentru presa rusă că acordul ar putea fi încheiat pentru suma simbolică de o rublă.

ADVERTISING

Secretarul de stat din ministerul rus al Comerțului și Industriei Denis Pak a declarat la televiziunea de stat că acordul prevede că AvtoVAZ va păstra designul automobilului Duster, vândut actualmente cu logo-ul Lada, iar marca Moskvich va fi relansată anul acesta.

Renault controla 68% din AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, și era grupul auto occidental cel mai expus pe piaţa rusă. Potrivit estimărilor de la sfârșitul anului trecut, Rusia reprezenta a doua piață ca mărime pentru Renault, cu o jumătate de milion de mașini vândute, notează Le Monde.

Vânzarea activelor din Rusia îi permite producătorului francez să scape de presiunea cu care se confruntă companiile străine care activează pe această piață după invadarea Ucrainei și aplicarea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Multe companii au avut de ales între a se retrage din Rusia și a suporta impactul economic asupra veniturilor lor și continuarea activităților în această țară, dar cu riscul afectării reputației în fața clienților. Pentru a evita șomajul, guvernul rus i-a îndemnat pe investirorii străini să-și reia operațiunile sau să vândă altor entități care să reia activitățile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇