Renault pierde o producție de 500.000 de mașini pe an, dacă pleacă din Rusia, unde are afaceri și cu un vecin al lui Putin

Renault pierde o producție de 500.000 de mașini pe an, dacă pleacă din Rusia, unde are afaceri și cu un vecin al lui Putin

Renault are afaceri importante în Rusia, iar sancțiunile occidentale și războiul lui Putin în Ucraina riscă să lovească puternic grupul francez, care deocamdată doar a suspendat temporar producția în fabricile rusești și așteaptă în tăcere un deznodământ rapid.

Renault a investit 2 miliarde de euro în fabricile din Rusia, a doua cea mai mare piață pentru grupul francez, care îi aduce 12% din venituri. Dacă închid tot și pleacă din țară, francezii vor pierde o producție anuală de 500.000 de mașini.

ADVERTISING

Analiștii spun că ar rezista șocului, însă va fi o decizie dificilă, scrie Economedia.ro.

În plus, ei dețin și pachetul majoritar din AvtoVaz, firmă în care sunt implicați cu unul din cei mai vechi prieteni ai lui Vladimir Putin, oligarhul Serghei Chemezov, care în anii '80 stătea cu Putin în bloc, în Dresda, când actualul președinte al Rusiei era doar un tânăr ofițer KGB trimis în Germania.

Această pare să fie, de fapt, adevărata piatră de moară din Rusia, pentru Renault. Dacă modelele Duster făcute la ruși se vând bine și mai scump ca la noi în America de Sud, AvtoVaz se bazează pe Lada, care se vinde mai mult în Rusia, unde e criză economică, deci n-o mai cumpără nimeni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇