Rusia îl acuză pe jurnalistul francez ucis în Ucraina că era mercenar, Parchetul antitero de la Paris deschide o anchetă pentru crime de război

Rusia îl acuză pe jurnalistul francez ucis în Ucraina că era mercenar, Parchetul antitero de la Paris deschide o anchetă pentru crime de război

Guvernul aşa-zisei Republici Populare Lugansk îl acuză pe jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff, ucis luni în Ucraina, că este un ”mercenar străin, un complice al forţelor de extremă dreapta”.

În timp ce Franţa îl plânge pe jurnalist, Rusia îl defăimează, comentează Le Figaro.

”Este puţin probabil ca cetăţeanul francez care a murit luni să aibă legătură cu jurnalismul. El se putea ocupa de livrări de muniţie până la poziţiile armatei ucrainene”, afirma guvernul separatist prorus, într-un comunicat.

ADVERTISING

Totodată, autorităţile separatiste ruse anunţă că ”presa ucraineană nu-l consideră drept un jurnalist, ci un voluntar”.

Ziua 97 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Parchetul antitero francez deschide o anchetă

În schimb, Secţia crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război din cadrul Parchetului Naţional francez Antiterorist (PNAT) a deschis o anchetă în acest caz, privind crime de război, relatează AFP.

Frédéric Leclerc-Imhoff, un jurnalist de la BFMTV, a fost ucis în estul Ucrainei, în timp ce se afla într-un autobuz umanitar cu civili, în apropiere de Sievierodoneţk.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El este primul francez rănit mortal de ”schija unui obuz în timp ce acoperea o operaţiune umanitară”, a precizat BFMTV, imediat după anunţarea morţii jurnalistului, într-un mesaj postat pe Twitter, de către preşedintele francez Emmanuel Macron.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇