Rusia avertizează Cehia să nu exporte arme din epoca sovietică

Rusia avertizează Cehia să nu exporte arme din epoca sovietică

Rusia a avertizat Republica Cehă să nu transfere către terţe ţări armament ce datează din timpul alianţei sale cu Uniunea Sovietică în cadrul Pactului de la Varşovia, a declarat sâmbătă ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky.

Avertismentul urmează unui mesaj diplomatic oficial al Rusiei către Statele Unite punând în gardă că transporturile de arme din ţări NATO către Ucraina ar putea duce la „consecinţe imprevizibile”, informează DPA.

Într-o discuţie cu agenţia de presă cehă CTK, Lipavsky a spus că nu există clauze în acordurile originale care ar putea împiedica Republica Cehă să transfere arme ce datează dinainte de destrămarea blocului comunist la începutul anilor 1990.

ADVERTISING

Ziua 52 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor

CTK a mai raportat că Ministerul Apărării ceh nu a comentat despre natura armelor pe care le-ar furniza Ucrainei, în urma informaţiilor că zeci de tancuri T-72 din epoca sovietică şi vehicule de luptă de infanterie BMP-1 au fost trimise în Ucraina.

Ucraina a făcut apel la ţările care încă deţin armament greu din epoca sovietică să-l transfere armatei ucrainene, notând că trupele sale sunt familiarizate cu astfel de arme şi nu ar avea nevoie de antrenament suplimentar.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇