Rusia a folosit un avion de luptă pentru a intercepta un avion britanic spion în apropierea Crimeii

Rusia a folosit un avion de luptă pentru a intercepta un avion britanic spion în apropierea Crimeii

Rusia a folosit un avion de luptă pentru a intercepta un avion britanic spion în apropierea Crimeii, peninsulă pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, transmite Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că incursiunea britanică face parte dintr-o intensificare mai largă a activităţii militare a Statelor Unite şi a aliaţilor săi în regiunea Mării Negre, lucru pe care preşedintele Vladimir Putin l-a reclamat cancelarului german Angela Merkel într-o convorbire telefonică de joi.

Ministerul a afirmat că a folositt un avion de luptă Sukhoi SU-30 pentru a intercepta un avion de recunoaştere Boeing RC-135 britanic, despre care a spus că a încercat să se apropie de Crimeea. Avionul britanic şi-a schimbat cursul, după ce a fost abordat de avionul rus.

ADVERTISING

Putin i-a spus, joi, lui Merkel că acţiunile occidentale din regiunea Mării Negre sunt destabilizatoare, periculoase şi provocatoare, a informat Kremlinul.

Ministerul Apărării a afirmat că activitatea s-a intensificat în ultimele 24 de ore, incluzând două nave de război americane, aviaţie strategică şi patru avioane spion NATO, inclusiv cel britanic.

Potrivit ministerului rus, această activitate pare o încercare a NATO de a cerceta un potenţial teatru de război, ceea ce ar putea fi util în cazul în care Ucraina ar încerca să-şi recupereze cu forţa regiunea estică Donbass, unde a pierdut controlul în favoarea pro-ruşilor susţinuţi de Rusia.

ADVERTISING

Potrivit Londrei, nava de război britanică HMS Defender a folosit în iunie regulile de navigaţie liberă, recunoscute la nivel internaţional, în apele teritoriale ucrainene de lângă Crimeea, generând un răspuns ferm din partea Moscovei.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 şi afirmă că apele din jurul acesteia aparţin acum Moscovei, în pofida faptului că majoritatea ţărilor continuă să recunoască peninsula ca fiind ucraineană.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇