România cumpără două submarine din Franța, cu un miliard de dolari

România cumpără două submarine din Franța, cu un miliard de dolari

România cumpără două submarine din Franța, care vor fi produse de compania care a câștigat în 2019 contractul pentru corvetele Forțelor Navale.

România s-a angajat să cumpere două submarine Scorpene care vor fi construite de compania franceză Naval Group, relatează TVR. Un submarin Scorpene costă în jur de jumătate de miliard de dolari și este o armă performantă.

Compania Naval Group ar trebui să producă pentru Forțele Navale Române și cele patru corvete, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro. De mai bine de doi ani, însă, partea franceză refuză să semneze contractul și cere mai mulți bani, invocând creșterea prețului la materiile prime.

Submarine de la compania care nu a făcut corvetele

Potrivit documentelor, Naval este obligată să construiască corvetele în România împreună cu partenerul său, Șantierul Naval Constanța.

ADVERTISING

"Se tot amână și, nu știu, mi se pare că se caută tot felul de subterfugii și ascunzișuri și acoperiri legale ca până la urmă să nu se facă în România, să ajungă probabil să se facă în Franța și să fie livrate", a declarat contraamiralul (r.) Constantin Ciorobea, fost locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale.

Reprezentanții Naval Group au precizat pentru TVR că sunt hotărâți să construiască navele, dar nu au precizat când va începe producția.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇