România are cei mai mulți morți pe șosele din Uniune, aproape de dublu față de media UE

România are cei mai mulți morți pe șosele din Uniune, aproape de dublu față de media UE

România a avut cele mai multe decese pe șosele din Uniunea Europeană, arată datele raportului Eurostat pe 2018, publicate joi.

În total, în UE au murit, în 2018, 23.339 de persoane în accidente rutiere. În 45% din cazuri victime au fost șoferii și pasagerii, în 21% au fost accidentați mortal pietoni, 15% au fost motocicliști și 8% bicicliști.

Restul de 12% au fost victime ale unor accidente în care au fost implicate autobuze, microbuze sau autocare, precum și TIR-uri.

România conduce detașat în acest top negru, cu 96 de victime ale accidentelor rutiere, raportat la un milion de locuitori, arată raportul Eurostat. Ca să înțelegem cât de gravă e situația, media UE este de 52.

ADVERTISING

Țara noastră e urmată de Bulgaria, cu 87 de decese la un milion de locuitori, Croația și Letonia, cu câte 77 și Polonia, cu 75 de victime la un milion de locuitori.

Road traffic victims in the EU (per million inhabitants, 2018)

La polul opus se află Irlanda, cu cea mai mică rată a fatalităților din UE - 29 de morți pe șosele la un milion de locuitori.

Urmează Danemarca, cu 30, Suedia cu 32 și Olanda, cu 35 de victime ale accidentelor rutiere, raportat la un milion de locuitori.

Oricât de tragică este această statistică, ea arată o îmbunătățire majoră a situației. Față de 2008, scăderea e de 37%. Mai exact, în 2008 au murit pe șoselele Europei aproape 37.000 de persoane, iar 10 ani mai târziu avem mai puțin de 24.000 de victime.

Road traffic victims in the EU

În țările unde bicicleta este unul dintre cele mai folosite mijloace de deplasare, precum Olanda sau Danemarca, numărul victimelor bicicliști este mult mai mare decât în alte părți.

ADVERTISING

În Olanda 20,4% dintre cei care au murit pe șosele erau bicicliști, în timp ce în Danemarca procentul e de 16,4%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇