Reuniune a miniștrilor de externe ai UE: se decide reacția față de turneul lui Orban

Reuniune a miniștrilor de externe ai UE: se decide reacția față de turneul lui Orban

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Bruxelles, pentru prima dată de la vizitele premierului ungar Viktor Orban în Ucraina, Rusia, China şi Statele Unite, şi este de aşteptat ca la reuniune să se discute care ar trebui să fie reacţia blocului comunitar faţă de acest turneu, care nu a avut girul UE.

Ţările UE – toate cu excepţia Slovaciei – şi instituţiile UE au condamnat întâlnirile lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, chinez, Xi Jinping, şi cu fostul preşedinte al SUA şi candidat republican la scrutinul prezidenţial din 5 noiembrie, Donald Trump, insistând că nu are mandat să vorbească în numele blocului comunitar despre războiul din Ucraina, relatează EFE.

ADVERTISING

în ceea ce privește modul în care ar putea fi sancționat comportamentul lui Orban, cei 27 au păreri împărţite.

O variantă este boicotarea reuniunilor informale desfăşurate în timpul preşedinţiei semestriale a Ungariei în fruntea Consiliului UE, prin trimiterea la aceste reuniuni a unor oficiali de rang inferior în locul miniştrilor de resort.

Ţările baltice, Polonia şi unele ţări nordice au avertizat deja că miniştrii lor nu vor participa la aceste întâlniri, în timp ce Austria s-a distanţat de boicot.

Nici comisarii UE nu vor participa la reuniunile informale, astfel că Bruxellesul va fi reprezentat de înalţi funcţionari, a decis conducerea Comisiei Europene, o decizie luată fără consultarea guvernelor, potrivit mai multor surse diplomatice.

ADVERTISING

Cu toate acestea, preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, va participa la summitul informal pe care liderii europeni îl vor organiza în Ungaria pe 8 noiembrie.

În acest context, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, ia în calcul posibilitatea de a înlocui o întâlnire pe care miniştrii de externe şi ai apărării ar urma să o aibă în perioada 28-30 august la Budapesta cu o alta, la Bruxelles. Înainte de a lua o decizie, Borrell vrea să aştepte pentru a discuta luni această problemă cu miniştrii de externe ai UE, au dat asigurări mai multe surse diplomatice.

Dincolo de analiza răspunsului la deplasările lui Orban, miniştrii vor vorbi din nou despre sprijinul militar pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, deşi această discuţie este marcată şi de vetoul Ungariei faţă de alocarea a 6,6 miliarde de euro din Fondul European de Sprijin pentru Pace cu care UE a finanţat livrările de armament.

ADVERTISING

Iar, în acest context, miniştrii vor avea şi o întâlnire cu preşedinta Băncii Europene de Investiţii, Nadia Calvino, pentru a discuta despre rolul pe care organizaţia îl poate juca în promovarea investiţiilor în industria europeană de apărare.

Situaţia din Orientul Mijlociu

Şefii diplomaţiilor europene vor discuta şi despre războiul din Gaza şi posibila extindere a acestuia la restul regiunii Orientului Mijlociu, odată cu ciocnirile dintre armata israeliană şi miliţia şiită libaneză proiraniană Hezbollah de la graniţa cu Libanul şi, în acest sens, vor vorbi despre posibilitatea de a acorda asistenţă forţelor armate libaneze.

Totodată, miniştrii de externe europeni vor aborda temele care ar trebui discutate la o eventuală reuniune a Consiliului de Asociere dintre UE şi Israel, după ce Borrell a invitat guvernul israelian la o astfel de întâlnire.

Și această chestiune continuă să-i divizeze pe cei 27, deoarece Spania şi Irlanda conduc grupul de ţări care doresc să abordeze subiectul respectării drepturilor omului în războiul din Gaza, în timp ce Germania se află în fruntea unui alt grup de state europene care se opun unei astfel de abordări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇