Republica Moldova a primit 60 de milioane de euro de la Comisia Europeană ca sprijin în criza energetică

Republica Moldova a primit 60 de milioane de euro de la Comisia Europeană ca sprijin în criza energetică

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri că ţara sa a primit un grant în valoare de 60 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, ca ajutor în criza energetică pe care o traversează ţara.

Contractul Republicii Moldova cu Gazprom pentru achiziţia de gaze naturale a expirat la sfârşitul lunii septembrie, iar cele două părţi nu au reuşit să cadă de acord asupra unui preţ nou, transmite Reuters.

În ultimele zile, Republica Moldova a cumpărat gaze din Europa, iar guvernul a anunţat că va continua discuţiile cu Gazprom.

ADVERTISING

Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaze în Republica Moldova dacă nu va primi banii pentru livrările anterioare şi nu va fi semnat un acord pentru decembrie.

”Grantul de 60 de milioane de euro ca sprijin pentru gestionarea crizei energetice este o veste extraordinară pentru poporul moldovean”, a afirmat premierul moldovean Natalia Gavriliţa într-un comunicat separat.

Republica Moldova, care a continuat şi miercuri negocierile cu Gazprom, a declarat stare de urgenţă săptămâna trecută.

Kremlinul a negat miercuri o informaţie din presă care a sugerat că grupul rus se foloseşte de negocierile pentru gaze cu Chişinăul pentru a obţine concesii politice, afirmând că discuţiile sunt pur comerciale.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇