Reactorul 1 de la Cernavodă s-a oprit accidental vineri seara

Reactorul 1 de la Cernavodă s-a oprit accidental vineri seara

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în seara zilei de vineri, din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a centralei, fără impact asupra securităţii nucleare, informează Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN).

„Specialiştii CNE Cernavodă investighează cauza în vederea remedierii, conform procedurilor aplicabile. Deconectarea automată şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare, personalului şi populaţiei”, precizează sursa citată de Agerpres.

ADVERTISING

România a importat vineri seara o cantitate de energie electrică de 1.905 MW, în contextul în care, la ora 21:50, consumul era de 8.019 MW, iar producţia de 6.113 MW, conform datelor publicate de Transelectrica.

Potrivit sursei menționate, producţia pe bază de cărbune totaliza la acea oră 1.237 MW, cea pe hidrocarburi 1.358 MW, hidro 2.176 MW, eolian 638 MW şi biomasă 53 MW.

ADVERTISING

Producţia de energie nucleară era de numai 651 MW după ce Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul naţional, pe o perioadă de 26 de ani. Funcționarea acestei unități a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇