Nuclearelectrica SA nu va mai amâna retehnologizarea reactorului 1. Conectat la rețeaua de transport a energiei electrice în 1996, acesta urma, inițial, să fie oprit pentru retehnologizare în anul 2026. Ulterior, s-a decis că decuplarea reactorului va avea loc în 2027.
Detalii au fost furnizate, în cadrul celei de-a doua dezbateri din Seria Spot on Energy, de directorul general adjunct în cadrul Direcției Generale de Politici Energetice din Ministerul Energiei, Elena Popescu.
„Unitățile CANDU au o durată de viață de 25-30 de ani. Este, de fapt, un număr de ore de funcționare. Depinde de factorul de capacitate al instalației (un fel de randament, raportul dintre energia produsă într-o unitate de timp de instalație și energie pe care ar fi produs-o dacă ar fi funcționat continuu la capacitate maximă – n.red.).
Durata de viață (a unui reactor - n.red.) este mai mare sau mai mică, dar e cuprinsă în acest interval: 25 - 30 de ani (în condițiile în care reactorul 1 funcționează deja de 28 de ani – n.red).
Reactorul 1 de la Cernavodă va fi supus retehnologizării în perioada 2027-2029. Suntem în pregătire pentru acest proiect, pentru demararea lui la timp. Acesta va asigura o durată de funcționare cu încă 30 de ani după finalizarea retehnologizării.
Este un proiect nou în România. Dar retehnologizări de capacități de tip CANDU s-au mai făcut în alte state, cum ar fi Canada și Argentina”, a precizat Elena Popescu.
Reactorul 2 de la Cernavodă a fost conectat la rețea în anul 2007, deci ar putea intra în retehnologizare la mijlocul deceniului următor.