Reacții după acordul comercial încheiat între Regatul Unit și UE: Boris Johnson îşi exprimă satisfacţia, sefa CE spune că Europa poate merge mai departe

Reacții după acordul comercial încheiat între Regatul Unit și UE: Boris Johnson îşi exprimă satisfacţia, sefa CE spune că Europa poate merge mai departe

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană.

El a postat pe Twitter mesajul „S-a ajuns la un acord”, însoţit de o fotografie cu el exultând, cu degetele mari ridicate în semn de victorie.

Prime Minister Boris Johnson outlines details of the Brexit trade agreement

Ministrul britanic al comerţului internaţional, Liz Truss, a salutat de asemenea vestea pe Twitter.

"Vom avea o relaţie comercială solidă cu UE şi vom aprofunda schimburile cu partenerii noştri din lumea întreagă datorită politicii noastre comerciale independente", a scris ea.

ADVERTISING

Boris Johnson a mai spus că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada.

”Oamenii au afirmat că este imposibil, dar am luat controlul înapoi, a mai afirmat el. Acest acord va însemna siguranţă pentru afaceri”, a dat asigurări Johnson.

De asemenea, a spus Jonhson, nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la uşa sa.

El a mărturisit că disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă.

Ursula von der Leyen: Acordul e corect și echilibrat

Acordul comercial încheiat joi între Marea Britanie şi Uniunea Europeană este "corect, echilibrat şi bun" şi merită luptat pentru el, a declarat și şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

ADVERTISING
Press conference by President Von der Leyen and Chief Negotiator Michel Barnier

"A fost un drum lung şi sinuos. Dar avem un acord bun pe care îl putem prezenta. Este corect, este echilibrat şi este lucrul bun şi responsabil de făcut pentru ambele părţi", a spus Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă.

"Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulţi oameni, aşa că acesta a fost un acord pentru care a trebuit să luptăm cu adevărat", a adăugat preşedinta CE.

"Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe", a mai afirmat von der Leyen.

ADVERTISING

Ea a mai subliniat că Regatul Unit va rămâne un "partener demn de încredere al UE".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇