Război în Gaza Armata israeliană vine cu scuze, după o lovitură devastatoare într-o tabără de refugiați: Tipul de muniție nu se potrivea cu natura atacului

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Armata israeliană vine cu scuze, după o lovitură devastatoare într-o tabără de refugiați: Tipul de muniție nu se potrivea cu natura atacului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Armata israeliană „regretă răul” cauzat de o lovitură aeriană care a ucis zeci de oameni în tabăra de refugiați Maghazi din centrul Gazei, la începutul acestei săptămâni. Aproximativ 86 de persoane au fost ucise în atacul aerian israelian, potrivit datelor Biroului ONU pentru drepturile omului.

„Tipul de muniție nu se potrivea cu natura atacului, provocând daune colaterale extinse care ar fi putut fi evitate”, a explicat azi un oficial militar israelian.

În prezent, armata israeliană îşi concentrează operaţiunile în centrul Gazei, în pofida unei situaţii critice pentru civili, a apelurilor la o încetare a focului şi a unei posibile "extinderi" a conflictului la graniţa cu Libanul.

Pe lângă Gaza, forţele israeliene îşi intensifică raidurile în oraşe mari din Cisiordania ocupată, în special la Jenin şi Ramallah, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene, condusă de Mahmoud Abbas.

Armata israeliană a anunțat că se dau lupte puternice și în cartierele Daraj și Tuffah din Gaza, unde consideră că se află ultimul batalion permanent al grupării teroriste Hamas din nordul orașului.

O dronă s-a prăbuşit în apropierea unui sat de lângă Înălţimile Golan anexate de Israel, a anunţat armata, după ce o facţiune irakiană apropiată de Hamas a revendicat un atac în zonă.

ADVERTISING

Iar o explozie a avut loc în apropiere de sediul Ambasadei Israelului în India.

Între timp, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reiterat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cererea pentru "o încetare durabilă a focului" în Gaza.

Iar Egiptul a înaintat o propunere pentru a pune capăt conflictului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza, care include trei etape, care se încheie cu o încetare a focului.

Iată cele mai importante evenimente de joi, 28 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 83:

  • Plan de pace - Egiptul anunţă că a înaintat o propunere pentru a pune capăt conflictului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza, care include trei etape, care se încheie cu o încetare a focului. Acum așteaptă răspunsuri cu privire la plan. Surse egiptene de securitate au declarat că propunerea include o încetare a focului în mai multe etape care implică eliberarea prizonierilor de către Israel și Hamas. Egiptul nu a oferit deocamdată mai multe detalii despre plan.
  • Ups! Greşeala noastră! - Armata israeliană „regretă răul” cauzat de o lovitură aeriană care a ucis zeci de oameni în tabăra de refugiați Maghazi din centrul Gazei, la începutul acestei săptămâni. Aproximativ 86 de persoane au fost ucise în atacul aerian israelian, potrivit datelor Biroului ONU pentru drepturile omului. "Tipul de muniție nu se potrivea cu natura atacului, provocând daune colaterale extinse care ar fi putut fi evitate", a explicat azi un oficial militar israelian. O investigație preliminară a arătat că au fost lovite clădiri situate în apropierea țintelor, "ceea ce probabil a cauzat vătămări neintenționate ale unor civili neimplicați", adaugă oficialul. IDF „regretă prejudiciul” adus necombatanților, spunând că lovitura a vizat agenți Hamas, dar a cauzat un prejudiciu neașteptat civililor care nu erau implicați.
  • Israelienii revin la graniţă? - Guvernul Israelului se pregătește să permită întoarcerea parțială a locuitorilor din orașele evacuate care se află de-a lungul graniței cu Gaza, a declarat ministrul Benny Gantz. "Voi depune eforturi pentru ca problema să fie discutată în cabinetul de război, în viitorul apropiat", a promis el. Aproximativ 125.000 de persoane au fost evacuate din orașele și satele israeliene de la granițele cu Libanul și Gaza începând cu 7 octombrie.
  • Alerte de atac aerian în Israel - Sirenele care anunță atacurile aeriene au pornit joi în comunitățile din sudul Israelului, în apropiere de frontiera cu Gaza. Comunitățile Ein HaShlosha și Nirim au fost avertizate, fiind vizate de rachete lansate din Fâșia Gaza. Hamas, Jihadul islamic palestinian și alte grupări lansează frecvent rachete spre Israel. Sistemul de apărare Iron Dome reușește să intercepteze majoritatea.
  • Încălcări ale drepturilor omului în Cisiordania - Un raport al ONU menționează încălcările drepturilor omului în Cisiordania. Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, se declară extrem de îngrijorat de utilizarea de către Israel a tacticilor militare, a forței disproporționate și a restricțiilor de circulație. Raportul, publicat joi, menționează arestări arbitrare în masă, tortură și alte rele tratamente. De asemenea, a fost analizată creșterea exponențială a atacurilor din partea coloniștilor înarmați, ceea ce duce la strămutarea în masă a comunităților de păstori palestinieni.
  • Israelul mai pierde trei ofițeri - Armata israeliană a mai pierdut trei ofiţeri, inclusiv un general, în luptele din Gaza. Bilanţul pierderilor de la declanşarea ofensivei terestre a ajuns la 167. Forţele armate israeliene au raportat, joi, moartea în cursul zilei de miercuri a unui general-maior, a unui căpitan şi a unui sergent, de 32, 24 şi respectiv 22 de ani, în diferite zone din Gaza. Săptămâna trecută, armata israeliană a raportat moartea în luptă a unui general, până atunci militarul cu cel mai înalt grad căzut în conflictul din Gaza.
  • Explozie lângă Ambasada Israelului în India - O explozie a avut loc în apropiere de sediul Ambasadei Israelului în India, anunţă adjunctul şefului misiunii israeliene. ”Toţi angajaţii noştri sunt teferi, toţi diplomaţii noştri sunt teferi. Echipele noastre de securitate lucrează în cooperare strânsă cu forţele locale de securitate de la New Delhi şi vor efectua o anchetă”, a anunţat într-un comunicat Ohad Nakash Kaynar.
  • Atac cu dronă lângă Înălţimile Golan - O dronă s-a prăbuşit în apropierea unui sat de lângă Înălţimile Golan anexate de Israel, a anunţat joi IDF, după ce o facţiune irakiană apropiată de Hamas a revendicat un atac în zonă. Potrivit presei israeliene, o dronă care transporta probabil explozibili, lansată din Siria, s-a prăbuşit miercuri seara târziu la sud de Eliad, fără a provoca răniţi, dar cu pagube materiale. Într-un comunicat, Rezistenţa islamică în Irak, o grupare de combatanţi din grupări armate pro-Iran, a afirmat că a lovit o "ţintă vitală" la sud de Eliad cu "armament adecvat".
  • Agenți Hamas uciși - Armata israeliană a anunțat că se dau lupte puternice în cartierele Daraj și Tuffah din orașul Gaza, unde consideră că se află ultimul batalion permanent al grupării teroriste Hamas din nordul Gazei. IDF susține că trupele sale au distrus un sediu Hamas aflat într-o clădire.
  • Atacuri în centrul Fâșiei Gaza - Armata israeliană şi-a concentrat, joi, operaţiunile în centrul Fâşiei Gaza, în pofida unei situaţii critice pentru civili, a apelurilor la încetarea focului şi a unei posibile "extinderi" a operaţiunilor la frontiera cu Libanul. În afară de Fâşia Gaza, forţele israeliene şi-au intensificat raidurile în timpul nopţii în marile oraşe din Cisiordania ocupată, inclusiv în Jenin şi Ramallah, unde îşi are sediul Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas. Statul major al armatei a avertizat împotriva unei intensificări a tirurilor de-a lungul frontierei cu Libanul, ţară din care operează Hezbollah, care, la fel ca şi Hamasul palestinian, face parte din "axa rezistenţei", un grup de grupări armate apropiate de Iran şi ostile Israelului.
  • Discuții între Macron și Netanyahu - Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reiterat miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cererea în favoarea unei "încetări durabile a focului" în Gaza, a indicat Elysée, adăugând că Franţa intenţionează să desfăşoare acţiuni umanitare "în zilele următoare" pe teritoriul palestinian. În cadrul acestei convorbiri telefonice cu premierul israelian, preşedintele francez a subliniat "necesitatea de a lucra pentru o încetare a focului durabilă, cu ajutorul tuturor partenerilor regionali şi internaţionali" în Gaza.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇