Război în Gaza Armistițiul intră în vigoare vineri la prima oră, dar ostaticii vor fi eliberați mai târziu. Israelul anunță cât vor mai dura luptele

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Armistițiul intră în vigoare vineri la prima oră, dar ostaticii vor fi eliberați mai târziu. Israelul anunță cât vor mai dura luptele

Armistiţiul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas nu a început azi, așa cum se anunțase. Qatarul (care a mediat acordul) a precizat că abia vineri, la ora 7 dimineaţa, intră în vigoare încetarea temporară a focului, iar primii ostatici vor fi eliberaţi la ora 16.

Până atunci, luptele au continuat. Presa palestiniană a relatat că avioanele şi artileria israeliană au lovit în cel puţin două valuri, joi dimineaţa devreme, oraşul Khan Younis din sudul Gaza.

La rândul său, IDF a anunțat că forțele aeriene au lovit 300 de ținte în ultimele 24 de ore.

Directorul spitalului Al-Shifa (cel mai mare din Gaza) a fost arestat de armata israeliană, pentru că în unitate s-a desfășurat o „activitate teroristă extinsă”.

Iar preşedintele iranian Ebrahim Raisi consideră că Israelul "nu a realizat niciunul dintre obiectivele sale" în cele peste 40 de zile de război contra Hamas. "Dacă facem o analiză după 40 de zile, putem spune că duşmanul a fost învins", a declarat Raisi.

ADVERTISING

În ajunul armistițiului, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a anunţat că „operaţiunea militară” împotriva Hamas va continua „în forţă” după această pauză și estimează că războiul urmează că dureze încă două luni.

Iată cele mai importante evenimente de joi, 23 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 48:

  • Hamas confirmă încetarea focului - Aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qasam, confirmă că armistiţiul ”va începe vineri la ora 7.00 dimineaţa”. Armistiţiul ”va dura patru zile, începând de vineri dimineaţa, şi constă într-o oprire completă a activităţilor militare”, se arată în comunicatul Hamas. În această perioadă, ”50 de deţinuţi sionişti, femei şi copii în vârstă de până la 19 ani, vor fi eliberaţi”, în schimbul eliberării - pentru fiecare dintre ei - a ”trei deţinuţi palestinieni, femei şi copii”.
  • Director de spital arestat pentru terorism - Armata israeliană susține că șeful spitalului al Shifa din Gaza a fost arestat, deoarece în unitate s-a desfășurat o „activitate teroristă extinsă”. Directorul a fost arestat după descoperirea unor dovezi ale „activității teroriste extinse” desfășurate sub supravegherea sa. Medicul Muhammed Abu Salmiya a fost reținut de trupele israeliene, împreună cu alți membri ai personalului medical. „Constatările implicării sale în activități teroriste vor determina dacă va fi supus unor noi audieri”, se arată în comunicatul IDF.
  • Armistiţiul începe vineri dimineaţă - Ministerul de Externe din Qatar a anunţat că o încetare a focului va începe în Gaza vineri dimineață, la ora 7, iar primii ostatici vor fi eliberați abia după-amiază, la ora 16, ora locală (care este şi ora României). Se așteaptă să fie returnați într-o primă fază 13 ostatici. Apoi, urmează eliberarea unor deținuți palestinieni din închisorile israeliene. Purtătorul de cuvânt al MAE din Qatar a descris acordul Israel-Hamas drept „o licărire de lumină la capătul tunelului”. El a spus că vor fi eliberaţi mai întâi copii şi femei.
  • Hezbollah a lansat cel mai amplu atac asupra Israelului - Gruparea proiraniană Hezbollah din Liban afirmă că a tras 48 de rachete asupra unei baze a armatei israeliene de lângă Safed, în cel mai mare atac aerian de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas. Atacul are loc în timp ce ministrul iranian de Externe a venit la Beirut, în a doua sa vizită de la 7 octombrie. Potrivit estimărilor iniţiale ale presei israeliene, între 30 şi 50 de rachete au fost lansate din Liban spre Galileea Superioară, fiind cel mai amplu astfel de atac de la începutul luptelor de la graniţa de nord. Imagini cu atacul arată cum mai multe rachete sunt interceptate.
  • Percheziţii la susţinători Hamas din Germania - Forţele de securitate germane au întreprins percheziţii în landurile Berlin, Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Westfalia şi Schleswig-Holstein, la proprietăţi ale unor membri şi simpatizanţi ai organizaţiilor palestiniene Hamas şi Samidoun, interzise în această ţară, a anunţat Ministerul de Interne german. "Continuăm acţiunea noastră consecventă împotriva islamiştilor radicali. Prin interzicerea Hamas şi Samidoun în Germania, noi am transmis un semnal clar că nu vom tolera nicio apologie sau susţinere a terorii barbare a Hamas împotriva Israelului", a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser.
  • Iranul spune că duşmanul a fost învins - Preşedintele iranian Ebrahim Raisi susţine că Israelul "nu a realizat niciunul dintre obiectivele sale" în cele peste 40 de zile de război contra Hamas. "Dacă facem o analiză după 40 de zile, putem spune că duşmanul a fost învins", a declarat Raisi, într-un discurs, citat de agenţia de presă oficială Irna. Iar cu acest "armistiţiu temporar, trebuie să spunem că poporul palestinian şi rezistenţa au obţinut o mare victorie".
  • 300 de ținte lovite - Forțele aeriene israeliene au efectuat lovituri spre 300 de ținte din Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore, a anunțat IDF. E vorba de centre de comandă, tuneluri, depozite de arme, fabrici de armament și poziții de lansare de rachete antitanc.
  • Fiu de deputat Hezbollah ucis - Fiul lui Mohamed Raad, preşedintele grupului Hezbollah din Parlamentul libanez, precum şi alţi patru luptători, au fost ucişi miercuri într-un bombardament israelian în sudul Libanului, a anunţat mişcarea şiită. Abbas Raad "a căzut martir pe drumul spre Ierusalim", a scris Hezbollah într-o declaraţie, utilizând termenii pe care îi foloseşte pentru a anunţa moartea luptătorilor săi de la începutul războiului, pe 7 octombrie, dintre Israel şi Fâşia Gaza. Hezbollah a emis declaraţii suplimentare cu identităţile şi fotografiile celorlalţi patru luptători ucişi.
  • Armistițiu amânat - Eliberarea ostaticilor în cadrul armistiţiului dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas nu va avea loc înainte de vineri, a declarat consilierul israelian pentru securitate naţională. Afirmația lui vine după ce un oficial Hamas anunţase că înţelegerea ar intra în vigoare joi, la ora locală 10:00. Detalii AICI.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇