Când intră în vigoare armistițiul? Hamas anunțase că azi, Israelul spune că nu mai devreme de vineri

Când intră în vigoare armistițiul? Hamas anunțase că azi, Israelul spune că nu mai devreme de vineri

Eliberarea ostaticilor în cadrul armistiţiului dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas nu va avea loc înainte de vineri, a declarat consilierul israelian pentru securitate naţională.

Afirmația lui vine după ce un oficial Hamas anunţase că înţelegerea ar intra în vigoare joi, la ora locală 10:00, relatează Reuters.

Israelul şi Hamas au convenit la începutul zilei de miercuri asupra unei încetări a focului în Gaza pentru cel puţin patru zile, pentru a permite intrarea ajutorului umanitar şi pentru a elibera cel puţin 50 de ostatici deţinuţi de militanţi, în schimbul a cel puţin 150 de palestinieni încarceraţi în Israel.

ADVERTISING

"Negocierile privind eliberarea ostaticilor noştri avansează şi continuă în mod constant", a declarat consilierul israelian pentru securitate naţională, Tzachi Hanegbi, într-o declaraţie difuzată de biroul premierului. "Începerea eliberării va avea loc conform acordului iniţial dintre părţi şi nu înainte de vineri", a precizat acesta.

Premierul Benjamin Netanyahu nu a făcut nicio menţiune despre o potenţială amânare a punerii în aplicare a acordului în timpul unei conferinţe de presă susţinute miercuri seara. Declaraţia lui Hanegbi a fost publicată la aproximativ o oră după conferinţa de presă.

ADVERTISING

Radioul public Kan, citând un oficial israelian pe care nu l-a numit, a relatat că există o întârziere de 24 de ore, deoarece acordul nu a fost semnat de Hamas şi de Qatar, care a fost mediator al înţelegerii. Oficialul a declarat că este optimist că acordul va fi dus la îndeplinire atunci când va fi semnat.

"Nimeni nu a spus că va fi o eliberare mâine, cu excepţia mass-media. A trebuit să precizăm că nu este planificată nicio eliberare înainte de vineri, din cauza incertitudinii cu care se confruntă familiile ostaticilor", a declarat o sursă de la biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, citată de Kan.

ADVERTISING

Presa israeliană, citând oficiali anonimi, a relatat că nici pauza în luptele cu Hamas nu va începe înainte de vineri. De altfel, presa palestiniană a relatat că avioanele şi artileria israeliană au lovit în cel puţin două valuri, joi dimineaţa devreme, oraşul Khan Younis din sudul Gaza.

De asemenea, site-ul israelian de ştiri Ynet scrie că Israelul nu a primit încă numele ostaticilor care urmează să fie eliberaţi de Hamas.

De la atacul Hamas din sudul Israelului, care a surprins Guvernul şi i-a şocat pe israelieni, doar cinci ostatici au fost recuperaţi în viaţă.

Israelul afirmă că 1.200 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, şi aproximativ 240 de oameni de diferite naţionalităţi au fost luaţi ostatici de către atacatorii islamişti. Ca represalii, Israelul a supus Gaza la un asediu şi bombardamente neîncetate. Peste 14.000 de locuitori din Gaza au fost ucişi, dintre care aproximativ 40% sunt copii, potrivit oficialilor medicali din teritoriu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇