Raed Arafat: Lăsăm în secție o persoană cu o armă? Cei fără mască reprezintă o amenințare asupra sănătății celorlalți

Raed Arafat: Lăsăm în secție o persoană cu o armă? Cei fără mască reprezintă o amenințare asupra sănătății celorlalți

Raed Arafat a comentat, pe o rețea socială, disputa privind posibilitatea ca românii să intre la vot fără mască.

După ce la începutul săptămânii, Arafat a zis că nu vor fi primiți în secții cei fără mască și declarația a fost criticată. Seful Departamentului pentru Situații de Urgență a revenit cu precizări pe Facebook.

„Discutiile despre purtarea maștii si despre obligația de a purta mască la intrare în secția de vot continuă, invocând dreptul la vot chiar dacă nu vrea un votant să poarte masca în interiorul secției de vot.

Subliniez că la intrare în secția de vot trebuie să fie asigurată o rezervă de maști pentru cei care dintr-un motiv sau altul ajung la secția de vot fără mască”, a scris Arafat pe Facebook.

ADVERTISING

Despre această dispută, Arafat spune că este întreținută artificial și fără un motiv real, dar a făcut câteva comentarii.

„Vorbim de o situație ipotetică a unei persoane care nu vrea să poarte mască. Persoana respectivă ajunge la secția de vot și insistă să intre să voteze, dar fără mască.

Din punct de vedere al sănătații publice, persoana respectivă este o posibilă sursă de infecție pentru alte persoane aflate în secția de vot, respectiv membrii comisiei și alegătorii care se află în secție. Persoana respectivă reprezintă un risc pentru ceilalți și o amenințare asupra sănătații lor, chiar și dacă persoana respectivă nu crede și nu admite acest fapt.

ADVERTISING

Haideti să luăm o altă situație ipotetică: O persoană se prezinta la secția de vot cu o arma la vedere, ea nefiind condamnată și având la momentul respectiv dreptul să voteze. O lăsăm să intre în secția de vot să voteze sau este oprită la intrare pentru a proteja persoanele aflate în interior?", a scris Arafat.

Secția de vot este într-un spațiu închis, iar purtarea măștii este obligatorie

După declarația inițială a lui Arafat, Augustin Zegrean a spus că împiedicarea exercitării dreptului la vot constituie o infracțiune şi că doar prin intermediul unei legi s-ar putea interzice accesul oamenilor fără mască în interiorul secțiilor.

ADVERTISING

La rândul său, Raed Arafat a scris pe pagina sa de Facebook că normal că există argumentul legal.

Purtarea măștii în instituțiile publice este legiferat. Secța de vot este o instituție publică și în același timp este într-un spațiu închis, deci purtarea măștii în secția respectivă este obligatorie în conformitate cu Legea 55 din 2020, articolul 13 care prevede următoarele:

"Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne se poate institui:

a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;

b) obligativitatea organizării activității instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori. Pentru personalul propriu triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii.'", a notat el.

Arafat: Și limita de viteză trebuie să o respectăm chiar dacă nu ne place

În concluzie, Arafat cere oamenilor să lase dezinformarea și manipulările la o parte, „să fim mai înțelepți decât cei care încearcă să ne foloseasca ca unealtă sau un produs pentru rating, pentru profit sau pentru alte interese, și să privim ce se întâmplă peste tot în jurul nostru și în lume punând un singur interes în fața noastră și anume cel al comunității și al celor apropriați nouă”.

El a precizat că măsurile de protecție nu sunt atât de greu de aplicat și regulile nu difera de cele din alte tări.

„În final nu se cere decât respectarea regulilor chiar dacă ele nu sunt convenabile unora. Așa cum trebuie să respectăm limita de viteza ca să nu punem viața altora în pericol, chiar dacă ne place viteza, trebuie să respectăm regulile de sanatate publică în perioada unei pandemii chiar daca ele nu ne convin nouă.

Regulile respective au un singur scop și anume protejarea sănătății publice, a sănătății comunitătți, a celor din jur, inclusiv a celor dragi nouă. Chiar dacă nu ne interesează sănătatea proprie, chiar dacă nu credem în ce ni se zice și avem alte pareri decât cele ale specialiștilor și experților, nu avem dreptul să punem în pericol sănătatea altora!”, a încheiat el.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇