Putin promulgă legea care-i exclude pe opozanţi din alegeri în ziua în care Navalnîi împlineşte 45 de ani, în închisoare

Putin promulgă legea care-i exclude pe opozanţi din alegeri în ziua în care Navalnîi împlineşte 45 de ani, în închisoare

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, vineri, legea care interzice colaboratorilor unor organizaţii ”extremiste” să candideze în alegeri, o măsură denunţată de către Opoziţie, care o consideră drept un mijloc de a o neutraliza înaintea alegerilor legislative prevăzute în septembrie.

Legea – adoptată de Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, în mai şi de către Consiliul federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, miercuri – a fost publicată pe portalul oficial al legislaţiei ruse, după ce a fost promulgată de către liderul de la Kremlin, relatează AFP.

ADVERTISING

Acest text le interzice persoanelor implicate într-o organizaţie ”extremistă” să fie alese.

Legea, consideră criticii Kremlinului, îi vizează pe susţinătorii opozantului politic Aleksei Navalnîi, după ce parchetul rus a cerut justiţiei să claseze organizaţiile opozantului drept ”extremiste”, la fel ca pe formaţiunile ultranaţionaliste sau religioase.

Rezultatul acestei proceduri judiciare lasă puţin loc de îndoială.

Reţeaua birourilor regionale a opozantului, care a fost deja clasată drept ”extremistă” de către serviciile ruse de supraveghere financiară, şi-a anunţat autodizolvarea, pentru a se feri de eventuale proceduri judiciare vizându-i membrii.

ADVERTISING

Potrivit Opoziţiei, Puterea caută ”să facă curăţenie” înaintea alegerilor legislative din septembrie, în contextul în care partidul Kremlinului, Rusia Unită, este nepopular în sondaje, din cauza unei stagnări economice şi multor scandaluri de corupţie.

Numeroşi critici ai puterii ruse au fost vizaţi de percheziţii în ultimele zile.

Andrei Pivovarov, care a condus organizaţia Open Rusia, cu legături cu oligarhul în exil Mihail Hodorkovski, a fost plasat în detenţie provizorie pe o perioadă de două luni.

ADVERTISING

Alexei Navalnîi împlinește 45 de ani în detenție

Aleksei Navalnîi a fost încarcerat la întoarcere în Rusia, în ianuarie, după luni de convalescenţă în Germania, în urma unei otrăviri cu noviciok pentru care acuză Kremlinul.

El a fost condamnat ulterior la doi ani şi jumătate de închisoare, într-un dosar din 2014 pe care-l denunţă drept politic.

Navalnîi a făcut greva foamei timp de 24 de zile, în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie într-o colonie penitenciară situată la nord-est de Moscova.

Navalnîi - care împlineşte vineri 45 de ani - anunţă într-un mesaj postat pe Instagram că ”mulţumeşte sincer tuturor persoanelor care-l înconjoară şi susţin” şi dă asigurări că-şi păstrează moralul".

”Sper să pot spune azi că succesul meu al anului este faptul că mă pot ţine departe de starea de spirit a unei «fiare în cuşcă»”, scrie el, evocându-şi detenţia şi ”numeroasele lucruri ciudate care mi s-au întâmplat în acest an”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇