Proteste violente în Franța, manifestanții au dat buzna în sediul Louis Vuitton din Paris: Dacă vor bani de pensii, să-i ia de la miliardari! (Foto&Video)

Proteste violente în Franța, manifestanții au dat buzna în sediul Louis Vuitton din Paris: Dacă vor bani de pensii, să-i ia de la miliardari! (Foto&Video)

Sute de mii de oameni au ieșit joi în stradă, în mai multe orașe din Franța, în cea de-a 12-a zi de manifestări împotriva reformei pensiilor. La Paris, Nantes și Rennes au avut loc mai multe acțiuni violente, iar grevele vor perturba transportul feroviar și traficul aerian.

Demonstrațiile au loc cu o zi înainte de mult așteptatul verdict al Consiliului Constituțional asupra legalității proiectului pentru reforma pensiilor prin care vârsta de pensionare crește de la 62 la 64 de ani.

Autoritățile se așteaptă ca la proteste să participe la nivel național între 400.000 și 600.000 de oameni, mult mai puțini decât cei aproape 1,3 milioane de manifestanți care au ocupat străzile la apogeul demonstrațiilor, în luna martie.

Grevele de joi vor provoca perturbări ale traficului rutier și feroviar, însă nu de proporțiile protestelor anterioare, relatează France 24.

ADVERTISING

Sectoarele care vor fi afectate de greve:

  • Trenuri: Operatorul feroviar public SNCF a anunțat că vor circula trei din cinci trenuri regionale, patru din cinci TGV-uri și unul din cinci trenuri Intercity. La Paris, operatorul de transport public RATP a anunțat că majoritatea trenurilor și autobuzelor vor circula.
  • Zboruri: Autoritatea aviatică națională DGAC le-a cerut companiilor aeriene care deservesc aeroporturile din Nantes și Bordeaux să renunțe la 20% din zboruri.
  • Energie: Sindicatul CGT a făcut apel la blocarea tuturor rafinăriilor.
  • Educație: Peste zece universități din Paris sunt blocate de manifestanți de miercuri, iar aproximativ 5% din cadrele didactice din învățământul primar sunt în grevă.
  • Salubritate: Angajații din acest sector au anunțat că intră în grevă joi.

Primele proteste au început încă de joi dimineață în mai multe orașe, printre care Strasbourg, Lyon, Brest, Caen, Rennes, Montpellier și Toulouse.

ADVERTISING

În Marsilia, potrivit poliției, peste 6.500 de persoane au protestat dimineață, în timp ce sindicatele au anunțat 130.000, un număr de 20 de ori mai mare. În ambele versiuni, protestele sunt mai reduse ca amploare în comparație cu demonstrațiile de săptămâna trecută, când poliția a anunțat 10.000 de manifestanți, iar sindicatele - 170.000.

La Paris, mitingul a început la ora locală 14:00, în Place de l’Opéra, în arondismentul 9, continuând pe avenue de l’Opéra, rue de Rivoli și rue Saint-Antoine, urmând să se încheie în Place de la Bastille, în arondismentul 11.

Cu câteva ore înaintea începerii protestelor din Paris, manifestanții au depus saci de gunoi în fața Consiliului Constituțional care se va pronunța vineri asupra legalității proiectului de reformă a pensiilor, promovat de președintele Emmanuel Macron. Cea mai înaltă autoritate constituțională din Franța va decide dacă proiectul trebuie adoptat, modificat sau respins.

ADVERTISING

Sacii din fața Consiliului au fost ridicați de forțele de ordine care păzesc clădirea, dar reprezintă semnalul începerii unei noi greve a angajaților din salubritate. Greva de luna trecută a dus la umplerea străzilor capitalei cu mormane de gunoi.

Forțele de securitate sunt în alertă maximă întrucât au informații că 1.500 de anarhiști și protestatari radicali se vor alătura manifestanților din capitala Franței. De altfel, un miting neautorizat a avut loc pe Champs-Élysées.

Mai multe persoane au dat buzna în sediul grupului de branduri de lux LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) din preajma celebrului bulevard parizian.

Conform Reuters, peste 100 de protestatari au intrat în clădire și au luat liftul spre etajele superioare, în timp ce alții au rămas în fața sediului. Mulți purtau steaguri ale sindicatului feroviar Sud Rail. "Dacă vreți bani pentru pensii, luați-i din buzunarele miliardarilor", a spus Fabien Villedieu, un reprezentant al sindicatului, care a subliniat că protestul este "simbolic și pașnic".

În centre regionale importante, precum Nantes și Rennes, exista, de asemenea, un risc ridicat de ciocniri violente, iar forțele de ordine nu s-au înșelat. În Nantes au izbucnit violențe și s-au semnalat mai multe incendii.

Iar la Rennes un automobil Mercedes a fost incendiat, relatează site-ul 20 minutes.

În ultimele săptămâni, Emmanuel Macron a respins apelurile pentru dialog cu liderii sindicali, dar a spus că îi va invita la discuții după decizia de vineri a curții constituționale.

Furia opiniei publice a fost alimentată apoi de premierul Élisabeth Borne care a folosit articolul 49.3, numit "opțiunea nucleară", pentru a forța trecerea prin Parlament a reformei pensiilor fără vot. După câteva zile, Guvernul a rezistat la două moțiuni de cenzură.

Președintele francez insistă pentru adoptarea reformei care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, necesară pentru salvarea "sistemului muribund" de pensii, deși a fost contrazis chiar de experți ai propriului guvern care au arătat că sistemul se află într-o stare relativ bună și și-ar putea regăsi echilibrul bugetar și fără reformă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇