Legea lui Macron privind imigrația a fost respinsă. Ministrul de Interne a vrut să demisioneze

Legea lui Macron privind imigrația a fost respinsă. Ministrul de Interne a vrut să demisioneze

Parlamentarii francezi au trimis luni proiectul de lege al Guvernului privind imigraţia înapoi la masa de lucru, refuzând să-l examineze, într-o mişcare surprinzătoare care a scurtat dezbaterile în camera inferioară, Adunarea Naţională.

Imediat, ministrul de Interne, Gérald Darmanin, şi-a prezentat demisia preşedintelui Republicii, dar Emmanuel Macron a refuzat-o, relatează Reuters.

"Ministrul de Interne şi-a prezentat demisia preşedintelui Republicii, care a refuzat-o", a declarat anturajul şefului statului.

ADVERTISING

"Preşedintele Republicii le-a cerut premierului şi ministrului de Interne să îi facă propuneri cu privire la modul în care se poate merge mai departe, ieşind din acest impas şi producând un act legislativ eficient", au adăugat sursele AFP.

Luni, stânga, o parte dintre deputaţii republicani, de dreapta, şi RN-ul lui Marine Le Pen, adică extrema dreaptă, au votat pentru a respinge proiectul de lege privind imigraţia depus de Gérald Darmanin, împiedicând astfel examinarea acestuia de către Adunarea Naţională.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Guvernul, slăbit şi fără majoritate absolută în Adunarea Naţională, are acum trei opţiuni: să lase textul să se întoarcă la Senat, să convoace o comisie mixtă de deputaţi şi senatori pentru a încerca să ajungă la un compromis sau să retragă textul.

De asemenea, poate recurge la puterile speciale ale Executivului pentru a forţa adoptarea sa fără vot, aşa cum s-a întâmplat în cazul reformei pensiilor, prin care a crescut vârsta de pensionare în ciuda protestelor de stradă virulente. Premierul a promis însă atunci că Guvernul va încerca să nu mai recurgă pe viitor la această prerogativă specială.

ADVERTISING

Proiectul de lege privind imigraţia a fost un element cheie al încercărilor lui Macron de a arăta că poate fi mai dur în ceea ce priveşte problemele de ordine publică, păstrând în acelaşi timp uşile Franţei deschise pentru lucrătorii străini care pot ajuta economia.

Dar, neavând o majoritate în Parlament, el s-a străduit să treacă un proiect de lege care are prevederi stricte, ce nu sunt pe placul parlamentarilor de stânga, şi aspecte mai liberale, criticate de unii conservatori şi de extrema dreaptă.

Guvernul a prezentat proiectul de lege ca fiind esenţial pentru a expulza mai uşor infractorii străini. Una dintre prevederi elimină interdicţia de expulzare a acelor migranţi care au ajuns în Franţa înainte de vârsta de 13 ani, aşa cum a fost cazul presupusului militant islamist de origine rusă care a ucis un profesor francez în octombrie.

Alte prevederi care au făcut obiectul unor dezbateri aprinse puneau sub semnul întrebării dacă migranţii din afara UE ar trebui să aibă în continuare acces la servicii medicale gratuite în Franţa, precum şi obiectivul Guvernului de a facilita legalizarea situaţiei lucrătorilor din industriile care suferă de lipsă de forţă de muncă, cum ar fi cafenelele şi restaurantele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇