Proiectele noilor legi ale Justiției și de modificare a Codurilor penale au fost trimise Comisiei Europene

Proiectele noilor legi ale Justiției și de modificare a Codurilor penale au fost trimise Comisiei Europene

Ministerul Justiției a anunțat că a trimis Comisiei Europene, spre consultare, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) proiectele Legilor Justiției și ale Codurilor penale.

„Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și, în același timp, un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

ADVERTISING

Termenele asumate de România în cadrul PNRR sunt 30 iunie 2023 pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiției și 31 decembrie 2022 pentru Codurile penale.

Proiectele Legilor Justiției au o poveste complicată. Au fost puse în dezbatere publică în septembrie 2020 și așa au rămas până în primăvara anului 2021. Promovate inițial de Ministerul Justiției spre avizare în CSM în 2021, aprobare în Guvern și, ulterior, adoptare de către Parlament, procesul a rămas nefinalizat.

Ministerul Justiției a reluat procesul de promovare în decembrie 2021, integrând unele propuneri și soluții primite în dezbaterea publică care a avut loc pe parcursul anului 2021 și finalizând proiectele, inclusiv versiunile în limba engleză, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2022, ținând cont și de recentele decizii ale CJUE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇