Presa din Egipt anunță "progrese semnificative" în negocierile pentru pace în Gaza. Hamas neagă

Presa din Egipt anunță "progrese semnificative" în negocierile pentru pace în Gaza. Hamas neagă

Negocierile pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas fac „progrese semnificative”, susţine o sursă din Egipt, însă Hamas neagă.

O sursă egipteană de rang înalt citată de Al-Qahera News, apropiată serviciilor de securitate egiptene, a raportat „progrese semnificative” în ceea ce priveşte apropierea punctelor de vedere asupra mai multor puncte de dispută în acordul aflat în discuţie, relatează AFP.

Delegaţiile Qatarului şi Hamas au părăsit Cairo şi vor reveni "în termen de două zile pentru a finaliza termenii acordului", a făcut cunoscut Al-Qahera News.

ADVERTISING

La rândul lor, delegaţiile americană şi israeliană urmează să plece din capitala egipteană "în următoarele ore", iar consultările vor continua în următoarele 48 de ore.

Însă un oficial al Hamas a declarat, luni, pentru Reuters, că negociatorii nu au înregistrat încă niciun progres în cadrul negocierilor de la Cairo.

"Nu există nicio schimbare în poziţia privind ocupaţia şi, prin urmare, nu există nimic nou în discuţiile de la Cairo", a declarat oficialul Hamas, care a solicitat anonimatul.

În ultimele săptămâni, negocierile care au loc la Cairo şi Doha au stagnat. Hamas şi Israelul se acuză reciproc de obstrucţionarea acestor discuţii indirecte prin mediatorii internaţionali, Statele Unite, Qatarul şi Egiptul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat pe 7 octombrie, când comandouri ale Hamas au lansat un atac fără precedent în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite şi 129 sunt în continuare reţinute în Fâşia Gaza, dintre care 34 au murit potrivit responsabililor israelieni.

Drept represalii, Israelul a promis că va distruge Hamas, pe care, împreună cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, o consideră o organizaţie teroristă, şi a lansat intense bombardamente asupra teritoriului palestinian înaintea unei ofensive terestre, care a permis soldaţilor săi să avanseze de la nord spre sud în mica fâşie de pământ.

ADVERTISING

De partea palestiniană, războiul a costat vieţile a 33.175 de persoane în Fâşia Gaza, majoritatea civili, dintre care 38 în ultimele 24 de ore, potrivit Hamas.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇