Profesorul din Cluj care a stat 8 ani într-o închisoare din China se întoarce acasă

Profesorul din Cluj care a stat 8 ani într-o închisoare din China se întoarce acasă

Profesorul Marius Balo, clujeanul condamnat la 8 ani de închisoare în China, se întoarce în prima zi de Paşte în România.

Eliberat din închisoare în 27 martie, profesorul clujean a fost blocat în Shanghai, după ce şi cel de-al patrulea zbor spre casă i-a fost anulat, relatează Monitorul de Cluj.

Marius Balo era programat să ajungă duminică, 24 aprilie, la ora 19:00 pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu, însă zborul Bucureşti-Cluj a fost reprogramat pentru ora 21:55, după cum rezultă dintr-un mesaj transmis pentru Monitorul de Cluj.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru o infracţiune de fraudă contractuală.

În ianuarie anul acesta, Ministerul Justiţiei anunţa că transferul lui Balo către ţară nu a putut fi făcut din cauza pandemiei.

Instituţia reamintea că între România şi China nu există tratat privind transferul persoanelor condamnate, astfel încât aceste proceduri au la bază alte instrumente internaţionale la care ambele state sunt părţi, iar corespondenţa se poartă prin intermediul Ministerelor de Externe, pe cale diplomatică, ceea ce conduce la primirea acesteia după intervale mai mari de timp.

“Ca urmare a eforturilor depuse de Ministerul Justiţiei şi AR la Beijing, transferarea a fost aprobată atât de autorităţile române, cât şi de cele chineze, dar aducerea în ţară a persoanei condamnate nu s-a putut efectua din cauza restricţiilor impuse de pandemia de Covid 19, RPC impunând restricţii dure.

Finalizarea procedurii de transfer, inclusiv oferirea garanţiilor solicitate de partea chineză anterior transferării persoanei condamnate, a coincis cu izbucnirea pandemiei în China şi apoi în Europa. De precizat că atribuţiile MJ încetează la momentul în care se finalizează procedura judiciară de recunoaştere a hotărârii străine şi dispunerii transferării persoanei condamnate, organizarea transferului intrând în competenţa MAI”, a mai precizat Ministerul Justiţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇