Autoritățile au făcut mai multe descinderi, sâmbătă dimineață, pentru a colecta dovezi și a face audieri în trei cazuri, care au legătură cu promovarea unor mesaje extremiste pe Internet, comemorarea liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, respectiv cu finanțarea campaniei lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
UPDATE 1: Procurorii Secţiei de Urmărire Penală au dispus măsura controlului judiciar faţă de cinci inculpaţi, cercetaţi în cinci dosare penale, în contextul acţiunii privind sancţionarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online.
UPDATE 2: În ceea ce priveşte percheziţiile efectuate pentru săvârşirea faptelor de utilizare a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe din data de 30 noiembrie a.c., la monumentul din localitatea Tâncăbeşti, judeţul Ilfov, faţă de 7 persoane ( 2 femei şi 5 bărbaţi) cu vârstele cuprinse între 19 şi 65 de ani, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, a anunțat IPJ Ilfov.
Polițiștii și procurorii au efectuat șase percheziții în municipiul București și județul Ilfov, în dosare ce vizează promovarea ideologiilor fasciste, rasiste și xenofobe, incitarea la ură sau discriminare, dar și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Șase persoane urmează să fie aduse la audieri.
Separat, anchetatorii au desfășurat acțiuni în mai multe județe legate de comemorarea liderului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, pe 30 noiembrie, la Tâncăbești.
În același timp, forțele de ordine au descins și în Brașov pentru a investiga o posibilă finanțare ilegală a campaniei lui Călin Georgescu, prin intermediul tranzacțiilor cu criptomonede.
Dar să se luăm pe rând.
Percheziții în București și Ilfov
„În această dimineaţă, 7 decembrie 2024, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, Poliţia Capitalei efectuează 6 percheziţii domiciliare, în cadrul a şase dosare penale, care vizează săvârşirea infracţiunilor de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, incitarea la ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În fapt, autorii faptelor menţionate au postat în mediul online, pe diferite platforme de socializare, mesaje cu un conţinut intimidant şi ameninţător sau simboluri/însemne fasciste, rasiste ori xenofobe, de natură a incita la ură”, anunţă sâmbătă Poliţia Capitalei, transmite News.ro.
Activităţile, care se derulează în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, au drept scop identificarea bunurilor cu valoare probatorie în cauzele penale.
De asemenea, după efectuarea percheziţiilor, poliţiştii din Capitală vor pune în aplicare 6 mandate de aducere.
Persoanele vizate vor fi duse atât la Parchetul General, cât şi la sediul Serviciului de Investigaţii Criminale şi la sediul Serviciului Grupuri Infracţionale Violente. După audieri şi după administrarea probatoriului, vor fi dispuse măsurile legale care se impun.
Descinderi și pentru comemorarea lui Codreanu
Totodată, nouă percheziţii au loc, tot sâmbătă dimineaţă, în Ilfov, Neamţ, Maramureş, Timiş şi Sălaj în legătură cu comemorarea liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, în 30 noiembrie, la Tâncăbești.
„Astăzi, 7 decembrie 2024, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul IPJ Ilfov pun în executare 9 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Neamţ, Maramureş, Timiş şi Sălaj”, transmite IPJ Ilfov.
Ancheta vizează fapte de utilizare a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, petrecute la data de 30 noiembrie, la troița din localitatea Tâncăbeşti, din judeţul Ilfov, unde mai multe persoane l-au comemorat pe liderul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu.
Potrivit unor surse citate de News.ro, printre cei vizaţi se află Şerban Suru, care se autoproclama șeful Mișcării Legionare din România, cercetat pentru utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, pentru că, la evenimentul de la la troiţa lui Corneliu Zelea Codreanu, a purtat uniforma cu însemne legionare şi a efectuat salutul legionar.
De asemenea mai sunt vizaţi Florin Dobrescu, vicepreşedintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, care a efectuat salut legionar şi este organizatorul activității de comemorare, precum şi soţia sa.
Printre cei vizaţi se mai numără şi un bărbat de 45 de ani, care a purtat uniforma cu însemne legionare, a efectuat salut legionar şi a avut steag cu însemne legionare.
Descinderi la finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu din Brașov
Concomitent, au loc trei percheziții în județul Brașov, tot sâmbătă dimineață, într-un dosar privind posibila implicare a unei persoane fizice în finanțarea nelegală a campaniei unui candidat la alegerile prezidențiale.
Sumele folosite sunt bănuite a fi obținute în urma “săvârșirea unor infracțiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”.
Ministerul Public nu precizează numele persoane fizice vizate, însă în rapoartele de la servicii, prezentate în ședința CSAT de săptămâna trecută și desecretizate miercuri, este pus în vedere numele lui Bogdan Peschir, implicat în finanțarea campaniei lui Călin Georgescu prin intermediul contului său de TikTok, “bogpr”, amintește Biziday.ro.
Acesta a efectuat plăți de 381 de mii de dolari, între 24 octombrie și 24 noiembrie, către utilizatori ai unor conturi care l-au promovat pe Georgescu, inclusiv după încheierea campaniei electorale.
Cercetări in rem pentru campania electorală a lui Călin Georgescu
Potrivit unor surse citate de Digi 24, aceste descinderi au loc în contextul dosarului de finanțare a campaniei lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
Amintim că, anterior, procurorii DIICOT s-au sesizat în privinţa unor infracţiuni de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
Sesizarea DIICOT survine în urma analizei informaţiilor rezultate din documentele desecretizate din CSAT privind alegerile prezidenţiale.
„În urma analizei informaţiilor rezultate din documentele (desecretizate) care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de Preşedinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Potrivit sursei citate, cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice.
Sesizarea procurorilor DIICOT are loc ca urmare a solicitării de joi, 5 decembrie, a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie către procurorul-şef al DIICOT pentru efectuarea unei analize a informaţiilor din documentelor prezentate la şedinţa CSAT din 28 noiembrie 2024.
În acest context, sunt analizate elementele factuale de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale privind săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa DIICOT, conform art.11 din OUG nr.78/2016, menționează DIICOT.