Florin Petre, primarul din Crevedia, a fost găsit vinovat în 2016 pentru că a tăinuit un furt. Pentru că a recunoscut fapta, instanța a stabilit un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, ceea ce, juridic, nu e o condamnare.
Primarul PSD din Crevedia, acuzat că nu ar fi luat nici o măsură pentru închiderea depozitului ilegal de GPL care a explodat sâmbătă, cumpărase un motocultor, deși știa că utilajul era furat.
Potrivit motivării instanței, Florin Petre a recunoscut fapta, așa că Judecătoria Răcari a stabilit pentru el un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru o perioadă de doi ani, în care acesta a fost pus sub supraveghere, potrivit G4Media.
Potrivit Codului Penal, amânarea aplicării pedepsei se pronunţă dacă instanţa constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat.
Petre a fost ales primar la alegerile locale din luna mai 2016, deși problemele în instanță le avusese încă din februarie 2016. El a fost ales primar în 2016 din partea UNPR, iar în 2020 din partea PSD.
La acel moment, Petre Florin era viceprimarul comunei Crevedia. Ulterior, el a ajuns primar, iar acum se află la al doilea mandat, fiind propulsat și susținut în funcție de influenți lideri PSD precum Adrian Țuțuianu și Rovana Plumb, arată sursa citată.
Condamnarea edilului din Crevedia este confirmată într-un document oficial semnat de prefectura Dâmbovița, scrie Newsweek. La puțin timp după ce a devenit primar, un cetățean a trimis o petiție către prefectura Județului Dâmbovița de care aparține localitatea Crevedia.
Cetățeanul a dorit să afle dacă primarul ales Florin Petre își pierde mandatul pentru că a fost condamnat la închisoare. În răspunsul prefecturii se arată că, "în urma verificărilor efectuate, a rezultat că există o sentință penală în ceea ce îl privește pe primarul în funcție al comunei Crevedia, Florin Petre".
"Sentința penală a fost pronunțată înaintea alegerii domnului Petre Florin ca primar al comunei Crevedia", prin urmare primarul Petre nu își pierde mandatul, a transmis prefectura.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face cercetări in rem pentru infracţiunea de distrugere din culpă, iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice. Au fost audiaţi martori la IGPR şi au avut loc percheziţii domiciliare, inclusiv la Primăria Crevedia, la punctele de lucru ale societăţii din Bucureşti şi la reşedinţele celor doi acţionari ai firmei.
De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a deschis două dosare penale de abuz în serviciu. Pe rolul DNA „au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii”, a precizat luni DNA.
Primarul din Crevedia susține că locul exploziei era "mai degrabă un depozit GPL", pentru că activitatea de vânzare de carburanți către persoane fizice fusese suspendată de ISU.
Potrivit unor surse citate de televiziunile de știri, firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia nu mai avea autorizație de securitate la incendiu din iulie 2020 și informase ISU din 2020 că stația a fost închisă.
Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia, soldată cu 46 de victime, se numeşte Flagas SRL şi îi aparţine fiului primarului PSD din Caracal.
Acţionarii firmei Flagas SRL sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuţ Stinga (49%), potrivit Termene.ro. Ionuţ Daniel Doldurea e fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.