Primarul Budapestei şi-a anunţat candidatura pentru funcția de premier al Ungariei. Este primul rival serios pentru Viktor Orban

Primarul Budapestei şi-a anunţat candidatura pentru funcția de premier al Ungariei. Este primul rival serios pentru Viktor Orban

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, şi-a anunţat sâmbătă candidatura pentru funcţia pe prim-ministru al Ungariei. Alegerile vor avea loc anul viitor.

Karacsony pare a fi în momentul de faţă cel mai serios rival al actualului premier ungar, Viktor Orban, de la întoarcerea acestuia la putere în 2010, scrie Bloomberg.

Karacsony va trebui mai întâi să câștige alegerile preliminare pe care partidele de opoziție le organizează împreună la sfârşitul acestui an. Potrivit mai multor sondaje de opinie recente, el este principalul favorit.

ADVERTISING

Partidele de opoziţie şi-au unit forţele, pentru prima dată, pentru a-l îndepărta de la putere pe Orban, care şi-a consolidat până la un nivel fără precedent puterea, prin extinderea influenţei asupra presei, justiţiei şi educaţiei, ceea ce l-a adus în conflict cu UE, şi care a inspirat mişcări similare în ţări ca Polonia şi Slovenia, potrivit sursei citate.

Conform unor sondaje recente pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în primăvara anului viitor, cursa va fi una strânsă între partidele de opoziţie unite şi partidul Fidesz al lui Orban.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cine este Gergely Karacsony

Karacsony, un politolog în vârstă de 45 de ani, a devenit una dintre ele mai cunoscute figuri ale Opoziţiei, după ce a reuşit să-l învingă pe candidatul Fidesz în alegerile pentru primăria capitalei din 2019, aceasta fiind cea mai mare lovitură electorală încasată de Orban în mai bine de zece ani.

Campania sa electorală a fost centrată în jurul ideii de unificare a ţării împotriva elitei conducătoare în jurul căreia au existat mereu suspiciuni de corupţie.

Guvernul de la Budapesta pare să vadă în Karacsony un rival serios pentru Orban şi a început sa ia măsuri în vederea descentralizării puterii de sub controlul direct al acestuia.

ADVERTISING

Cu toate acestea, Karacsony – sau oricine va câştiga locul pentru conducerea Opoziţiei – va avea de dus o luptă grea împotriva actualului premier, care controlează cea mai mare maşinărie de propagandă din Europa, resursele guvernului şi instituţiile cheie ale statului.

Orban se află la al treilea mandat consecutiv şi la al patrulea în total.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇