Preşedintele tunisian Kais Saied l-a demis pe prim-ministrul Hichem Mechichi şi a suspendat activitatea parlamentară, după ce în ţară au avut loc numeroase demonstraţii violente în legătură cu situaţia economică şi gestionarea pandemiei.
Kais Saied a ridicat imunitatea tuturor parlamentarilor şi a spus că va numi un prim-ministru în orele următoare pentru a readuce calmul în ţară.
„Potrivit Constituţiei, am luat deciziile cerute de situaţie pentru a salva Tunisia, statul şi poporul tunisian”, a spus Saied după o întâlnire de urgenţă cu oficialii din Apărare. „Trecem prin cele mai delicate momente din istoria Tunisiei. Nu este vorba despre o suspendare a Constituţiei, nici despre o abatere de la legitimitatea constituţională, lucrăm conform legii”, a adăugat el.
După anunţul făcut de Saied, oamenii au ieşit în stradă pentru a sărbători.
Mişcarea islamistă Ennahdha, forţa dominantă în Parlament, a spus într-un comunicat publicat online că este vorba despre „o lovitură de stat împotriva revoluţiei şi Constituţiei”. A fost subliniat că „susţinătorii şi poporul tunisian vor apăra revoluţia” din 2011.
Proteste violente: Răbdarea noastră s-a epuizat!
Duminică, mii de oameni au sfidat restricţiile impuse în contextul pandemiei şi temperaturile ridicate pentru a demonstra în Tunis şi alte oraşe. Forţele de securitate au intervenit în forţă, mai ales în capitală. Au fost făcute mai multe arestări.
Protestatarii au cerut demisia guvernului și au atacat birourile Ennahda, partidul islamist moderat care este cea mai importantă formaţiune din Parlament, transmite Reuters.
Potrivit martorilor, protestatarii au intrat sau au încercat să intre în birourile Ennahda din Monastir, Sfax, El Kef şi Sousse, iar în Touzeur au încercat să dea foc sediului local al partidului.
Niciun partid politic nu a susţinut public mitingurile. În Tunis, poliţia a folosit spray-uri cu piper împotriva protestatarilor care au aruncat cu pietre şi au strigat lozinci cerând ca premierul Hichem Mechichi să demisioneze, iar Parlamentul să fie dizolvat.
Alte proteste ample au avut loc în Gafsa, Sidi Bouzid şi Nabeul. Pandemia a lovit economia, care avea deja deja dificultăţi după revoluţia din 2011, care a dus la demiterea liderului autoritar Zine al-Abidine Ben Ali.
"Răbdarea noastră s-a epuizat ... nu există soluţii pentru şomeri. Nu pot controla epidemia ... Nu ne pot da vaccinuri", a spus Nourredine Selmi, în vârstă de 28 de ani, un protestatar fără loc de muncă.
Săptămâna trecută, Mechichi l-a demis pe ministrul Sănătăţii după scene haotice la centrele de vaccinare în timpul sărbătorii musulmane Eid al-Adha, unde mulţimi mari de oameni făceau coadă din cauza aprovizionării inadecvate cu vaccinuri.
După un an de conflicte cu Mechichi şi liderul Ennahda, Rached Ghannouchi, care este şi preşedinte al Parlamentului, preşedintele Saied a declarat că armata va prelua gestionarea pandemiei.
Unii analişti au văzut această mişcare ca o încercare a acestuia de a-şi extinde puterile dincolo de rolul în politica externă şi militară atribuit preşedintelui în constituţia din 2014.
Ennahda, interzis înainte de revoluţie, a fost de atunci partidul politic cu cel mai mare succes şi membru al coaliţiilor guvernamentale succesive.