Presa din Italia, cele mai noi informații despre românii dispăruți în apele unui râu UPDATE Două trupuri au fost găsite

Presa din Italia, cele mai noi informații despre românii dispăruți în apele unui râu <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Două trupuri au fost găsite

Salvatorii au continuat să lucreze, duminică, pentru a-i găsi pe cei trei tineri de origine română – Patrizia, Bianca şi Cristian – după ce aceștia au fost luaţi de apele râului Natisone, care a ieşit din matcă. Duminică dimineața, la aproape 40 de ore de la dispariţia lor, operaţiunile de căutare aveau loc cu elicoptere şi drone de la Protecţia Civilă din Friuli Venezia Giulia.

UPDATE 1: Au fost găsite trupurile celor două fete dispărute, Bianca Doroş şi Patrizia Cormos, informează La Repubblica. Un cadavru a fost deja recuperat, în timp ce operaţiunile sunt încă în curs de desfăşurare pentru celălalt. Acestea au fost găsite de pompieri şi de echipele de protecţie civilă. Cadavrele se aflau în zona din aval de mica plajă unde cei trei prieteni au fost luaţi de valuri, de-a lungul malurilor aflate la 700-1000 de metri distanţă, sub podul Orsaria.

ADVERTISING

UPDATE 2: Ministerul Afacerilor Externe a confirmat duminică seara, în urma informațiilor primite de la autoritățile italiene, că cele două persoane decedate în apele fluviului Natisone din Italia au cetățenie română.

Sâmbătă au găsit un telefon

În cursul zilei de sâmbătă, a fost găsit telefonul mobil folosit pentru a trimite un SOS la numărul de urgenţă 112 a fost găsit.  Aparatul - al cărui semnal fusese interceptat în ultimele ore - aparţine Patriziei Cormos, studenta de 20 de ani încă dispărută, şi se afla în geanta tinerei. Acesta a fost găsit sâmbătă, în apropierea malului râului, nu departe de podul Romano. Operaţiunile de localizare au fost posibile datorită sistemului Life Seeker, care utilizează un dispozitiv montat pe o dronă pentru a fixa şi localiza poziţia celulelor telefonice, chiar dacă telefonul mobil este închis.

Cum s-a întâmplat tragedia

Cei trei tineri au ajuns pe jos pe o insulă de pietriş din mijlocul râului. Apoi, apa a crescut brusc şi au rămas blocaţi. O înregistrare video îi arată cum se îmbrăţişează pentru a evita să fie luaţi de apă. Pompierii au încercat să îi salveze aruncându-le o frânghie de sus, pe care tinerii nu au reuşit să o prindă. De asemenea, pompierii au încercat să folosească o scară întinsă deasupra râului, dar fără succes. Apoi au dispărut în apă.

Friuli, tre ragazzi dispersi nel fiume Natisone. L'abbraccio prima della piena

Pe malul râului a fost găsită o maşină BMW cu numere de înmatriculare româneşti.

ADVERTISING

Potrivit celor reconstituite până în prezent, maşina cu cei trei tineri a ajuns la ora 13:20 la Ponte Romano din Premariacco.

La ora 13:35 a fost dată prima alertă: şoferul unui autobuz şcolar municipal a lansat-o când i-a văzut pe cei trei în râu.

La ora 13:50, când sosesc salvatorii, aceştia sunt deja cu apa până la genunchi.

Apoi, la ora 14:00, încercarea cu scara eşuează. În film se vede cum tinerii încearcă să se agaţe de frânghii şi cum unul dintre ei o ratează la limită, până când potopul îi duce departe.

3 ragazzi travolti dalla piena del fiume Natisone

Un râu periculos

„Nu ne aflăm într-o perioadă de inundaţii, dar oricine care locuieşte aici şi cunoaşte acest râu, care poate avea o creştere foarte rapidă a nivelului apei, exact ca un torent, nu ar fi îndrăznit niciodată să coboare în albia râului într-o zi ca aceasta”, a declarat primarul din Premariacco, Michele De Sabata, pentru Corriere della Sera.

ADVERTISING

„Probabil că acei tineri nu au rezistat forţei sale de atracţie, aşa cum fac mulţi oameni în alte perioade ale anului, fără să-şi dea seama de riscuri”, conchide el.

Natisone este adesea supus unor inundaţii bruşte, după cum avertizează panourile care interzic scăldatul în zonă tocmai din cauza pericolului de înec.

Căutările continuă

Tabăra de bază a salvatorilor a fost instalată în Orsaria. În prezent, două sute de persoane căutând în zonă cu elicoptere, bărci pneumatice, protecţie civilă şi salvamontişti.

„Căutările vor continua în această noapte şi atât timp cât va fi necesar în zilele următoare”, a declarat sâmbătă Andrea D'Odorico, care coordonează căutările.

„Situaţia meteo nu este în favoarea căutărilor. Sunt aşteptate condiţii severe şi în următoarele ore. Râul Natisone este în inundaţii, are un curent foarte puternic, este de natură torenţială şi are multe coturi, în care cei dispăruţi ar fi putut rămâne blocaţi'.

Cine erau cei trei tineri de origine română

Patrizia Cormos, în vârstă de 20 de ani, era în al doilea an la Academia de Arte Frumoase Tiepolo din Udine şi locuia împreună cu familia sa în Basaldella di Campoformido.

Bianca Doros, în vârstă de 23 de ani, sosise de câteva zile înainte din România pentru a petrece o perioadă de timp cu părinţii ei, care locuiesc la Udine.

Alături de fete se afla iubitul Biancăi, Cristian Casian Molnar, 25 de ani, originar din România, care sosise în Italia cu câteva zile înainte, după un sejur în Austria, la fratele său.

Vineri dimineaţă, Patrizia dăduse un test necesar înainte de a susţine examenul de „Modelare 3D” (era în anul al doilea al cursului de licenţă în „Design interior şi arhitectură” la Academia de Arte Frumoase).

Cei trei erau într-o excursie în aer liber, o destinaţie cunoscută sub numele de 'Premariacco beach', plaja de pe râul Natisone, sub podul Ponte Romano din Premariacco.

„Doi prieteni veniseră să o viziteze. Mă rugase să o las să meargă cu ei, să petreacă ceva timp împreună. Eu îi sugerasem să nu meargă, pentru că lucrase cu o seară înainte şi era obosită”, a spus mama Patriziei.

După ce au fost anunţat de carabinieri despre ce se întâmplă, părinţii au ajuns în tabăra de bază din Via Mercato Vecchio, în Premariacco.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇