Premierul unei țări NATO își anunță cetățenii că pot merge să lupte în Ucraina fără teamă de pedeapsă acasă

Premierul unei țări NATO își anunță cetățenii că pot merge să lupte în Ucraina fără teamă de pedeapsă acasă

Cetăţenii cehi care se vor alătura forţelor de apărare ale Ucrainei pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei se vor bucura de impunitate, fără teamă de pedeapsă acasă, a anunţat joi prim-ministrul ceh Petr Fiala, citat de DPA.

Conform legislaţiei cehe, este ilegal ca cineva să se alăture forţelor armate străine fără o exceptare de la restricţie din partea preşedintelui care este comandant-şef al armatei. Încălcările sunt pedepsite cu până la cinci ani de închisoare.

Agenţia de presă CTK a raportat în această săptămână că cel puţin 300 de persoane au căutat să obţină o exceptare de la restricţie pentru a răspunde apelului Ucrainei pentru voluntari străini care să lupte împotriva invaziei Rusiei.

Fiala a spus că după discuţii joi cu preşedintele Milos Zeman, ei au convenit să garanteze impunitatea persoanelor care se vor alătura forţelor ucrainene, în loc să trateze cererile individual.

Republica Cehă este membră NATO din 1999.

ADVERTISING

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 8-a zi de război în Ucraina

Invazia Ucrainei, cel mai mare asalt asupra unui stat european de la Al Doilea Război Mondial, a provocat nelinişte în rândul fostelor state satelit în epoca sovietică din Europa Centrală, dintre care multe au graniţă cu Ucraina şi s-au văzut cu un aflux de refugiaţi.

De asemenea, a crescut interesul celor care vor să se alăture armatelor interne. Ministerul Apărării ceh a raportat o creştere semnificativă a numărului de potenţiali recruţi în armată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇