Premierul spaniol Pedro Sanchez a fost ținta ascultărilor ilegale prin programul de spionaj Pegasus

Premierul spaniol Pedro Sanchez a fost ținta ascultărilor ilegale prin programul de spionaj Pegasus

Autorităţile spaniole au detectat programul de spionaj Pegasus în telefoanele mobile ale premierului Pedro Sanchez şi ministrului Apărării, Margarita Robles, a anunţat luni ministrul Preşedinţiei, Felix Bolanos.

citizen

Bolanos a explicat într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă că telefonul lui Sanchez a fost infectat în mai 2021 şi că atunci a avut loc cel puţin o scurgere de date. El nu a dorit să spună cine l-ar fi spionat pe premier şi dacă sunt suspectate puteri străine sau organizaţii spaniole, potrivit Reuters şi AFP.

"Nu este vorba de supoziţii", a precizat el, adăugând că faptele sunt "de o gravitate enormă".

"Intervenţiile au fost ilegale şi externe. Externe înseamnă că au fost comise de organisme neoficiale şi neautorizate de stat", a precizat ministrul, adăugând că acţiunile de spionaj au fost raportate Ministerului de Justiţie şi că Înalta Curte se va ocupa de caz.

citizen

Bolanos a explicat că au avut loc "două intruziuni" în telefonul lui Sanchez în mai 2021 şi una în telefonul Margaritei Robles în iunie 2021. "Nu există probe că ar mai fi avut loc şi alte intruziuni după aceste date", a adăugat el.

Anunţul survine pe fondul unei presiuni intense asupra coaliţiei de guvernare de stânga de a oferi explicaţii, după ce Citizen Lab, o organizaţie de apărare a drepturilor digitale din Canada, a spus că 60 de persoane având legături cu mişcarea catalană separatistă au fost ţinte ale programului de spionaj Pegasus dezvoltat de grupul NSO din Israel.

citizen

După acuzaţii că a spionat membri ai mişcării catalane separatiste, partidul catalan de stânga şi proindependenţă ERC, aliatul-cheie din parlament al guvernului minoritar, a anunțat că nu va mai susţine Executivul până când Madridul nu ia măsuri pentru a restabili încrederea.

Autorităţile UE de protecţie a datelor au cerut o interzicere a Pegasus, din cauza acuzaţiilor că a fost folosit în mod abuziv de guverne pentru a spiona activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni.

Conceput de compania israeliană NSO, Pegasus permite, odată instalat într-un telefon, accesarea serviciilor de mesagerie şi a datelor sau activarea dispozitivului de la distanţă cu scopul de a capta sunet sau imagine.

NSO a susținut permanent că Pegasus nu poate fi vândut decât unor state şi că aceste vânzări trebuie să obţină în prealabil acordul autorităţilor israeliene.

Conform ONG-ului Amnesty International, programul ar fi putut fi folosit pentru a pirata până la 50.000 de telefoane mobile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇