Premierul Cîțu explică decizia privind expulzarea atașatului militar rus: Nu are legătură cu ce se întâmplă în alte țări

Premierul Cîțu explică decizia privind expulzarea atașatului militar rus: Nu are legătură cu ce se întâmplă în alte țări

Premierul Florin Cîțu a explicat decizia privitoare la declararea drept persona non grata a atașatului militar rus.

Potrivit acestuia, hotărârea României nu are legătură cu decizii asemănătoare luate în alte țări europene.

„Eu nu aș lega-o (decizia - n.red.) pe seama unei campanii sau a unei reacții solidare. Decizia a fost luată în România, o luam oricum, nu are legătură cu ce se întâmplă în alte țări europene”, a declarat Florin Cîțu, la TVR.

Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarat persona non grata pe teritoriul României, anunță MAE.

ADVERTISING

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, anunță MAE.

Potrivit sursei citate, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat de ministrul Bogdan Aurescu la sediul MAE pentru a i se se comunica decizia.

ADVERTISING

Ulterior, Kuzmin a spus că Moscova consideră că decizia României de a-l expulza pe diplomatul militar rus reprezintă un gest neprietenos și își rezervă dreptul de a lua măsuri în acest sens.

Context

Președintele american Joe Biden a semnat, în 15 aprilie, un ordin executiv prin care a impus noi sancțiuni Moscovei și a decis expulzarea a 10 diplomați ruși.

Ulterior, Cehia și Polonia au luat decizii similare.

În replică, și Moscova a expulzat oficiali americani și cehi de pe teritoriul Rusiei.

Iată detalii pe acest subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇