Camera Reprezentanților rămâne blocată, după 4 runde de vot. Oamenii lui Trump sunt de vină

Camera Reprezentanților rămâne blocată, după 4 runde de vot. Oamenii lui Trump sunt de vină

Pentru prima dată într-un secol, Camera Reprezentanţilor este blocată.

Aripa cea mai conservatoare a Partidului Republican a blocat miercuri din nou alegerea republicanului Kevin McCarthy ca preşedinte al Camerei, iar aceasta nu-şi poate începe activitatea atât timp cât nu este ales un preşedinte, transmite agenţia EFE.

Deşi fostul preşedinte Donald Trump îşi îndemnase mai devreme propriii susţinători din rândul congresmenilor republicani să-l voteze, totuşi, pe McCarthy pentru a fi depăşit impasul, acesta din urmă nu a obţinut nici la a patra rundă de vot – după cele trei desfăşurate marţi – majoritatea de 218 voturi.

După alegerile de la jumătatea mandatului, republicanii au obţinut o majoritate fragilă în Camera Reprezentanţilor, dar circa 20 de congresmeni fideli lui Trump au refuzat să-l voteze pe McCarthy, reproşându-i că nu este suficient de conservator şi că prin abordarea sa politică centristă s-ar apropia de democraţii progresişti ai preşedintelui Joe Biden.

Atât timp cât preşedintele Camerei nu este ales, activitatea acesteia este blocată şi congresmenii nu pot depune jurământul, situaţie fără precedent în ultimul secol.

ADVERTISING

Rundele de vot vor continua până la alegerea unui preşedinte.

Eşecul votului a fost o lovitură pentru Kevin McCarthy, care a petrecut săptămâni întregi făcând concesii aripii dure a republicanilor în speranţa că va obţine voturile necesare.

La şapte ani de la prima sa astfel de tentativă, Kevin McCarthy, care conduce din 2014 grupul republican din camera inferioară a Congresului, spera să îşi ia revanşa şi să preia funcţia deţinută în ultimii ani de democrata Nancy Pelosi.

La alegerile din 8 noiembrie 2022, au fost reînnoite toate cele 435 de mandate ale Camerei Reprezentanţilor şi 35 din cele 100 ale Senatului. Republicanii au obţinut 222 de mandate în Cameră (faţă de 212 în precedenta legislatură), dar nu au reuşit să obţină majoritatea şi în Senat, unde democraţii au în prezent asigurate 51 de voturi. 

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇