Protestul aprobat de Nicușor Dan în București nu este al fermierilor și transportatorilor, ci este protestul senatoarei Diana Șoșoacă, a declarat prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.
Potrivit acestuia, și cererea de protest respinsă la începutul săptămânii și cea aprobată joi, au fost întocmite de avocatul Dianei Șoșoacă, Alexandru Duțu.
”Având în vedere contextul social care nu este totuși unul dintre cele mai calme, cred că este corect să dăm informațiile corecte către opinia publică. Prin urmare, protestul avizat de primarul general, nu este protestul fermierilor, sau al agricultorilor, ci este protestul doamnei senator Diana Șoșoacă, iar cei care s-au ocupat de depunerea actelor, de susținerea cauzei în comisie, sunt avocații doamnei Diana Șoșoacă.
Dânșii au solicitat să organizeze un protest, 'în legătură cu transportatorii, fermierii și agricultorii'. Nu știm ce înseamnă acest 'în legătură cu…', dar cert este că nu înseamnă că transportatorii sau fermierii, cei aflați în stradă, au depus această cerere de protest. Și aceasta este o distincție, aș spune eu, extrem de importantă, ca să înțelegem bine contextul în care ne aflăm”, a declarat Rareș Hopincă la Digi24.
Fermierii şi transportatorii au cerut, joi, aviz pentru a protesta în Piaţa Victoriei, solicitarea fiind făcută pentru 50.000 de persoane şi 200 de utilaje. Protestatarii au cerut aviz pentru trei zile - 21, 22 şi 23 ianuarie și spun că vor sta doar în Piaţa Victoriei, fără a fi necesară închiderea traficului în zonă.
Nicușor Dan a transmis că a avizat cererea, dar cu mai puțini oameni și nu la Guvern, ci în Piața Constituției. Astfel, au primit aprobare 5.000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete de tractor de TIR. Traficul din București nu va fi afectat, dă asigurări primarul.
Fermierii și transportatorii au mai făcut și marți o solicitare de protest în București, dar Nicușor Dana a respins-o, pe motiv că nu este rezonabilă.
Dar un alt motiv îl reprezinta faptul că exista riscul prăbușirii Pieței Victoriei sub greutatea numărului uriaș de utilaje, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei prin care respinge protestul.
„Blocarea totală a suprafeței din Piața Victoriei, precum și a tuturor arterelor care converg către aceasta (…) ar conduce la încălcarea ordinii și siguranței publice și a drepturilor celorlalți cetățeni ai Municipiului București. (…)
Aducerea și staționarea în zona menționată a unor vehicule de mare tonaj ar pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor care tranzitează zona, respectiv structura de rezistență a pasajului”, se arată în document.
Fermierii intenționau să protesteze la guvern cu aproximativ 15.000 de vehicule.