Protestele transportatorilor şi fermierilor au continuat şi miercuri, pentru a opta zi consecutiv.
Sunt mai mult de 1.100 de camioane care aşteaptă să intre în România pe la vama Siret, coloana întinzându-se pe zeci de kilometri în Ucraina. Intrarea în ţară e blocată de autovehiculele protestatarilor şi se poate circula pe un singur fir, alternativ pentru ambele direcţii.
În Afumați, zeci de TIR-uri au mers cu viteză foarte mică, cu scopul de a bloca traficul.
Iar la Vama Urziceni fermierii au încercat să blocheze circulația cu tractoarele.
Continuă și acțiunile pentru blocarea Portului Constanța, 30 de șoferi care se duceau la protestul de acolo au rămas fără permise de conducere, după ce au circulat pe contrasens pe Autostrada A4.
Transportatorii au avut şi o nouă întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, iar ulterior premierul a promis că Guvernul aprobă joi în ședință măsurile convenite cu ei, dar și cu fermierii.
Consultările între transportatori şi Guvern vor continua cu întâlniri de lucru la nivelul Ministerelor Transporturilor şi Finanţelor.
Problemele fermierilor au fost dezbătute miercuri şi în PE, cu comisarul pentru Agricultură. Mai mulţi eurodeputați români au intervenit, majoritatea cu atacuri.
Iată cele mai importante informații și evenimente legate de protestele transportatorilor și agricultorilor de miercuri, 17 ianuarie - ziua 8:
- Nou protest la Constanţa - Un nou protest al transportatorilor are loc, miercuri seară, la Constanţa, iar camioanele şi autoturismele au mărşăluit prin oraş şi prin zona portuară. Mobilizarea nu a mai fost la acelaşi nivel cu zilele precedente. Pe grupurile de socializare oamenii erau împărţiţi şi nu toţi erau hotărâţi să iasă la protest. În cele din urmă, cei care au decis să protesteze şi-au dat întâlnire pe Şoseaua de Centură a Constanţei şi au pornit către porţile 7 şi 9 ale Portului Constanţa. De această dată, transportatorii nu au mai dorit să blocheze accesul în port şi au mărşăluit în zona portuară, iar apoi au revenit în oraş pentru a încheia manifestarea în locul de unde a pornit.
- Blocaj la alt punct de la graniţa cu Ucraina - Transportatorii rutieri şi fermierii români vor începe joi dimineaţă un protest în faţa punctului de control Halmeu-Diakovo, intenţionând să blocheze traficul de camioane, ceea ce ar putea restricţiona sau bloca temporar circulaţia transportului de marfă, a anunţat Serviciul Vamal de Stat din Ucraina, care spune că a primit informaţii în acest sens de la partea română. Blocajul nu va afecta circulaţia autoturismelor şi autocarelor.
- Set de promisiuni de la Ciolacu - La finalul întâlnirii dintre transportatori şi premier, Executivul a emis un comunicat în care anunţă că, pentru şedinţa de guvern de joi, sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun în fapt câteva dintre promisiunile legate de controlul la frontieră, ITP, dar şi examenul pentru atestarea iniţială pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă. În plus, s-a discutat şi despre decontarea transportului elevilor şi restituirea parţială a accizei la carburant, dar aici nu s-a ajuns încă la o soluţie. Detalii AICI
- Dezbatere în PE - Eurodeputaţii au dezbătut miercuri, în plenul Parlamentului European, problemele ridicate de agricultori în timpul protestelor din ultimele zile, cerând surse financiare suplimentare de la Comisie şi un dialog mai bun cu aceştia, precum şi o nouă politică agricolă comună. Detalii AICI despre ce au cerut eurodeputații români.
- Coloană de zeci de kilometri la Siret - Niciun camion nu a tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază. Deja peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre în România pe la Porubne - Siret, coloana de TIR-uri de pe teritoriul ucrainean întinzându-se pe câţiva zeci de kilometri.
- Fritz îi primește în centrul Timișoarei - După ce primarul Nicuşor Dan a refuzat autorizarea protestului fermierilor și transportatorilor, Dominic Fritz a avizat ca o manifestație să aibă loc în centrul oraşului Timişoara. Edilul spune că rămâne doar ca protestatarii să obţină avizul Poliţiei, pentru a putea pătrunde cu utilajele în oraş.
„Timişoara are o responsabilitate profundă pentru cultura de protest şi pentru libera exprimare în România. De aceea, am decis să avizăm un protest al fermierilor în centrul oraşului. Acesta va avea loc în parcarea de la Modex. A rămas ca organizatorii să obţină avizul Poliţiei Rutiere pentru a ajunge în zona centrală. Sper ca discuţiile dintre organizatori şi Poliţie să găsească cele mai bune soluţii atât pentru respectarea drepturilor protestatarilor cât şi pentru siguranţa cetăţenilor. Piaţa Victoriei e locul în care a început libertatea şi democraţia în România. Şi rămâne locul oamenilor curajoşi care se bat pentru drepturile lor legitime”.
- Transportatorii se întâlnesc iar cu Ciolacu - Transportatorii se întâlnesc, la ora 16:00, cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta, printre altele, despre rambursarea „supraaccizei" la carburanţi, dar şi despre problema RCA-ului, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Constantin Isac. "Vom discuta, în principiu, ce am agreat ieri cu Ministerul Transporturilor", a spus Isac. El a precizat că sunt câteva măsuri care se vor aplica imediat, legate de cozile de la frontiere sau de timpii mari de aşteptare. Aici vedeţi promisiunile lui Grindeanu, după întâlnirea cu transportatorii
- Fermierii din zona Carei vor să blocheze Vama Urziceni. Prefectul se va deplasa de urgență în zonă.
- Romașcanu acuză - Cineva dorește foarte tare să destabilizeze Guvernul, declară la RFI liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu. Parlamentarul se referă la Diana Șoșoacă și George Simion: „Cineva dorește foarte tare să destabilizeze Guvernul, în plus, să destabilizeze mai mult în această țară și vedem că nu suntem într-un moment simplu al istoriei, toată lumea e foarte atentă la mesajele care vin, la acest soft power foarte bine finanțat din est, care se bazează și pe oameni de bună credință, dar și pe oameni direct cumpărați. Nu putem să destabilizăm o țară într-un moment de o asemenea complexitate. Există proteste pe tractoare scumpe, de sute de mii de euro și bineînțeles că a fost nevoie de aceste investiții, dar acele tractoare sunt luate, unele dintre ele, pe bani europeni. Noi protestăm pe un tractor luat pe bani europeni împotriva UE și ieșirii României de acolo și suveranismului”.
- Protest pe contrasens - 30 de protestatari au rămas fără permise de conducere, după ce au circulat marţi seară pe contrasens pe Autostrada A4. Ei încercau să ajungă la protestul care se desfăşura la intrările în Portul Constanţa. Protestatarii au acuzat jandarmii că le-ar fi întins o capcană, dar aceștia au explicat cum au stat lucrurile. Potrivit Jandarmeriei, coloana de protestatari, formată din 47 de autovehicule, se deplasa pe autostrada A4 venind dinspre DN39, fiind însoțită de o autospecială de jandarmi, cu direcția către Port.
„Întrucât accesul spre Port era blocat de o coloană de tiruri, echipajul de jandarmi și autovehiculele protestatarilor au fost nevoite să staționeze, ca urmare a acestui blocaj. Având în vedere că, la acel moment, existau alte blocaje în dreptul porților 7 și 9 din Port, echipajul de jandarmi a primit o nouă misiune, fiind redirecționat către aceste zone. Întrucât drumul către Port era blocat, autospeciala jandarmeriei a întors pe contrasens, pe banda de urgență, având pornite semnalele luminoase, pentru deplasarea de urgență spre zona porților 7 și 9. Un jandarm a coborât din mașină după ce a observat că o parte dintre autovehicule intenționează să o ia pe contrasens, punându-le în vedere că trebuie să staționeze în locul unde se aflau. Menționăm că niciun reprezentant al echipajului de jandarmi nu a făcut semne spre coloana protestatarilor, care să indice faptul că aceștia trebuie să-i urmeze. Deplasarea autovehiculelor care făceau parte din coloana de protestatari, pe contrasens, a fost o decizie exclusiv a acestora, fără a fi rezultatul unei indicații din partea forțelor de ordine”, a precizat Jandarmeria.
- Primele măsuri pentru deblocarea traficului de marfă prin PTF Siret - Autorităţile din Suceava au decis să permită camioanelor care sunt blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Siret să se deplaseze spre frontieră. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, camioanele se vor deplasa în coloane de câte zece de la Siret până în vamă. "Începând cu ora 09:30, în vederea fluidizării traficului, s-a dispus începerea activităţii de procesare a tirurilor din oraşul Siret către Ucraina. În acest sens, în coloană de câte zece, tirurile se deplasează către Punctul de Trecere a Frontierei Siret", a afirmat oficialul.
- Circulație cu restricții în două judeţe - Centrul Infotrafic informează că traficul rutier este restricţionat în două judeţe din cauza protestelor transportatorilor şi fermierilor. Este vorba de Ilfov, pe DN 2 - Afumaţi, unde banda 1 a sensului de mers către Capitală este ocupată de autovehiculele parcate, circulaţia desfăşurându-se pe banda 2, şi în Suceava, pe DN 2 - Vama Siret, unde sensul de ieşire din ţară este ocupat de autovehiculele protestatarilor şi se poate circula pe un singur fir, alternativ pentru ambele direcţii.
- Protestul continuă în Vama Siret - Aproximativ 100 de persoane continuă protestul în apropierea Vămii Siret, cu peste 50 de tractoare, şase TIR-uri şi 15 autoturisme, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Suceava.