Acordul pentru ridicarea frontierelor pe cale aeriană în cazul Scehngen prevede întărirea controalelor la frontiere și intensificarea cooperării polițienești, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Acesta a menționat că ofițerii austrieci îi vor sprijini pe cei români la controalele de frontieră de pe Aeroportul Otopeni.
Cătălin Predoiu a vorbit, într-un interviu pentru DC News, despre prevederile acordului pentru intrarea României în spațiul Schengen. El a spus că acesta prevede întărirea controalelor la frontierele României și Bulgariei, iar Comisia Europeană să deblocheze fonduri pentru România și Bulgaria pentru ca aceste state să-și întărească logistica cu privire la paza frontierelor – drone, motociclete, mijloace, vehicule, autospeciale, radare, camere cu termoviziune.
Totodată, potrivit ministrului, aderarea la Schengen presupune și intensificarea cooperării polițienești între forțele de ordine din România, Bulgaria și Austria.
"Ce înseamnă asta? Ca polițistul român să coopereze mai intens cu polițistul austriac și polițistul bulgar, să oprească migrația ilegală, traficul de persoane, traficul de droguri, traficul de arme, crimă organizată. Ce înseamnă să coopereze mai intens? Păi, să vorbească mai des la telefon, să îți comunice bazele de date mai rapid, să cooperezi în dosare care trec frontiera, între ghilimele, deci infracțiuni petrecute în România, apoi de aceeași persoană petrecute în Austria, comise în Bulgaria, trafic de colo-colo, oamenii ăștia, infractorii, lucrează coordonat între ei, uneori. Păi trebuie să se coordoneze și polițiștii mai bine. Asta spune acordul", a subliniat Predoiu.
Polițiștii români de frontieră vor primi un ajutor din partea ofițerilor Frontex și, pentru început, din partea ofițerilor austrieci specializați în controlul documentelor, pe Aeroportul Otopeni.
"Înseamnă că atunci când un polițist de frontieră român ia un act de identitate în mână, un pașaport, se uită la el și i se pare că e ceva ciudat, dar totuși nu e sigur dacă e un fals, e o persoană substituită - ai un document expirat și corectat, deci tot un fals, până la urmă - se consultă cu specialistul, colegul austriac care e lângă el și îi spune: 'uită-te și tu la acest buletin.'(…)", a spus Cătălin Predoiu.
Acesta a precizat că ofițerul austriac nu va face neapărat controlul în mod continuu, ci doar în anumite situații: "(…) din când în când e consultat, că știu și românii să facă treabă, dar unde-s cazuri, falsuri mai bine executate și sunt mai greu de depistat, se consultă între ei, verifică în baza de date, cel austriac vorbește cu ai lui acasă. E mai simplu, da? Dar și noi facem treaba asta, sunt ofițeri români, experți în documente false, în depistarea lor, care activează la ora asta pe linia Frontex, în alte frontiere. Anual se întâmplă lucrul ăsta", a precizat ministrul.
România și Bulgaria vor intra în Schengen parțial în primăvară. Oficialii de la București și Sofia au anunțat, pe 27 și 29 decembrie, că s-a ajuns la un acord politic de principiu cu Viena pentru ca spațiul aerian și porturile din cele două țări să facă parte din sistemul Schengen de la sfârșitul lunii martie 2024, în timp ce negocierile pentru includerea granițelor terestre continuă.