Fabrica din Ucraina care produce berea "Putin Huilo" și mii de cocteiluri Molotov

Fabrica din Ucraina care produce berea "Putin Huilo" și mii de cocteiluri Molotov

Legea marţială în vigoare în Ucraina presupune implicit şi o prohibiţie asupra alcoolului, situaţie care a dus la paralizarea activităţii la fabrica de bere Pravda din Liov, de aceea, compania s-a reprofilat și sprijină eforturile de război ale statului ucrainean.

Cocteiluri Molotov, hrană pentru refugiaţii care au fugit din calea violenţelor sau tricouri pentru strângerea de fonduri pentru forţele armate sunt doar câteva dintre activităţile pe care le desfăşoară în prezent fabrica de bere artizanală Pravda, situată într-o zonă populară de la periferia oraşului Liov, unde funcţionează şi un restaurant cu mai multe bucătării, transmite miercuri EFE.

ADVERTISING

"Acum simt că datoria noastră este să ajutăm oamenii care vin la Liov pentru că locuinţele lor au fost şterse de pe faţa pământului. Trebuie să facem tot ceea ce este posibil ca să-i ajutăm, şi ei sunt tot ucraineni. Niciodată nu ştii ce-ţi aduce ziua de mâine", a declarat pentru agenţia de presă spaniolă Taras Maselko, coordonator de relaţii publice la compania Pravda (Adevărul - n.trad.).

În primele zile de război, lucrătorii de la fabrică au folosit sticlele pe care le aveau la dispoziţie pentru a produce cocteiluri Molotov pe care le-au distribuit apoi Forţelor de Apărare Teritorială, un corp militar format din rezervişti şi voluntari care au ca obiectiv protejarea instituţiilor publice şi a infrastructurilor strategice.

ADVERTISING

"În mai puţin de o săptămână, am produs peste 2.000 de cocteiluri Molotov, mult mai multe decât era nevoie. Deocamdată ne-am oprit", spune Taras, arătând spre zecile de artefacte depozitate încă în clădire, pe care sunt lipite etichetele celei mai populare beri produse de Pravda, "Putin Huilo" ("Tâmpitul de Putin").

De la bere la mâncare

În paralel cu producţia de cocteiluri Molotov, în bucătăria fabricii Pravda se pregătesc feluri de mâncare pentru miile de refugiaţi care au ajuns la Liov, după ce au fugit din regiunile cele mai afectate de război, precum Kiev, Harkov, Mariupol, Mikoaiv sau Zaporojie. 

ADVERTISING

Unii refugiaţi au trecut frontiera în Polonia, la doar 80 de kilometri distanţă de Liov, dar mai bine de 200.000 au rămas în oraş, adăpostiţi în centre şcolare, stadioane sau cămine studenţeşti.

"Nimeni nu ştie ce-i aduce ziua de mâine. Dar cred că acum este momentul să ne gândim să păstrăm economia în funcţiune pentru binele tuturor. Să plătim impozite, chirie, salarii. De asta are nevoie ţara", apreciază Taras.

Alex, de 29 de ani, care înainte lucra la departamentul pentru francize al fabricii Pravda, face de două săptămâni sandvişuri, muncind uneori şi câte 11 ore pe zi. Cei peste 2.000 de angajaţi ai fabricii din Liov - şi alţi 1.000 în restul ţării - preiau zi de zi noi atribuţii pentru a suplini diverse nevoi, notează EFE.

"Cred că toată lumea ar trebui să facă tot posibilul în acest moment pentru a contribui la cauza naţională. Mulţi oameni şi-au pierdut locuinţele, cine ştie, poate chiar fiinţe dragi, prieteni sau rude. Mâncarea este ultimul lucru pentru care ar trebui să-şi facă griji", explică Alex.

De când organizaţia neguvernamentală World Kitchen Program s-a alăturat iniţiativei şi oferă sprijin logistic pentru distribuirea hranei, din bucătăriile de la Pravda ies peste 27.000 de porţii de mâncare caldă în fiecare zi.

Război în Ucraina, Ziua 35 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇