Povestea Mașei: A făcut un desen antirăzboi la școală, iar acum tatăl riscă închisoarea, iar ea poate ajunge la orfelinat

Povestea Mașei: A făcut un desen antirăzboi la școală, iar acum tatăl riscă închisoarea, iar ea poate ajunge la orfelinat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un bărbat din orașul rus Efremov este judecat pentru discreditarea armatei ruse pentru că fiica lui a făcut la ora de desen o lucrare cu un mesaj împotriva războiului din Ucraina.

Alexei Moskalev are 54 de ani. Fiica lui, Maria (Mașa) Moskaleva, în vârstă de 13 ani, este elevă la școala numărul 9 din Efremov, oraș din regiunea Tula, situat la 165 kilometri distanță de Moscova, iar el o crește singur – mama trăiește în alt oraș de când copila avea trei ani.

În aprilie anul trecut, la ora de desen, profesoara le-a cerut să facă lucrări care să exprime sprijinul pentru trupele ruse care luptă în Ucraina. Mașa a desenat o femeie cu un copil spre care se îndreaptă rachete dinspre Rusia. Apoi, a adăugat drapelul Rusiei și pe cel al Ucrainei și a scris "Nu războiului!" în rusă și "Glorie Ucrainei" în ucraineană.

Imediat cum a văzut desenul, profesoara l-a anunțat pe director, iar acesta a chemat poliția. Când a văzut că polițiștii așteptau la ușa școlii și le cereau tuturor copiilor să-și spună numele complet, Mașa și-a dat seama ce se întâmplă. Dar a reușit să scape spunându-le numele de familie al altui copil. S-a dus într-un suflet acasă, abia respirând, i-a zis lui Alexei: "Tată, era să mă prindă poliția, am făcut un desen."

ADVERTISING

"Fata mea era speriată, i-am promis că a doua zi o să vin la școală și o s-o aștept până la sfârșitul orelor", a povestit acesta pentru publicațiile Spektr și OVD-Info.

A doua zi, el s-a dus la școală și a așteptat ca Mașa să apară pe hol. Directorul l-a văzut și a chemat poliția. A venit un echipaj, Mașa a fost scoasă din clasă și i-au dus pe amândoi la secție. Fata a fost ținută într-un alt birou cât timp tatăl ei a fost interogat.

În acea zi s-a declanșat urmărirea penală împotriva lui Alexei pentru infracțiunea de "discreditare a armatei Rusiei prin postări și comentarii pe rețelele de socializare". Deși reținerea a pornit de la desenul Mașei, a fost amendat cu 32.000 de ruble (aproximativ 403 euro) pentru un comentariu pe care i l-au găsit pe platforma Odnoklassniki. "Armata rusă. Făptașii sunt cu noi", scrisese el.

În acea seară, când fetița i s-a plâns tatălui său că se temea să se mai ducă la școală, acesta a liniștit-o, spunându-i că n-are de ce să-și facă griji. Dar a doua zi, la scurt timp după începerea orelor, telefonul lui Alexei a început să sune. I s-a spus că fiica lui a fost luată de agenții FSB și că trebuie să se prezinte la școală.

ADVERTISING

"M-am îmbrăcat și am fugit acolo. Am întrebat: 'Unde-i fata mea?'. Au răspuns că e în biroul alăturat și că vorbesc cu ea. Timp de trei ore și jumătate mi-au spus că nu mi-am crescut bine copilul: mi-au zis că ar putea să mi-o ia și să mă bage la închisoare", a povestit bărbatul.

Mașa nu s-a mai dus la școală de atunci. Iar în ajunul Anului Nou s-au pomenit cu o percheziție. "Pe 30 decembrie dimineața, m-au sunat la ora șase, mormăind ceva în telefon. Mă pregăteam să mă duc la muncă", a spus el. Când s-a uitat pe fereastră, nu i-a venit să creadă: trei mașini de poliție erau în jurul casei, alte două opriseră mai în spate și mai veniseră și o dubă de la Situații de Urgență și o mașină de pompieri.

Ofițerii FSB au coborât din mașini și s-au îndreptat spre ușa de intrare. Aveau și un berbec (dispozitiv pentru spargerea ușii - n.red.) Ne-am dat seama că era pentru noi", a spus Alexei.

ADVERTISING

Forțele de securitate au început să arunce pe podea lucrurile din dulapuri, au dat jos tablourile de pe pereți, au răsturnat mobila. Au luat 125.000 de ruble (aproximativ 15.740 de euro) și 3.150 de dolari, adică toate economiile lor, și au pozat desenul antirăzboi al Mașei. Apoi, fata a fost dusă la un orfelinat, iar Alexei a fost reținut pentru interogatoriu. Din nou. De data asta, însă, a fost altfel.

Alexei spune că l-au dat cu capul de perete și de podea, apoi l-au lăsat în birou două ore și jumătate, cu imnul Rusiei dat la maximum. A început să se simtă rău și a cerut să fie văzut de un doctor. "După asta mi-au arătat un comentariu al fiicei mele pe VKontakte (rețea de socializare din Rusia - n.red.): Mașa postase că 'Băieții noștri mor (...) Și pentru ce câștig mor ei acolo: 200.000 (de ruble - n.r.) pe lună? Sau mai puțin?'", a povestit bărbatul.

În acea zi, el a devenit inculpat într-un dosar penal pentru discreditarea armatei Rusiei. "Decizia de începere a urmăririi penale arată că el, fiind tras anterior la răspundere prin contravenție, a făcut în continuare afirmații despre așa-numita 'operațiune militară specială'. Dacă o persoană a fost deja sancționată sub acest articol timp de un an și scrie iar ceva, se încadrează deja la urmărirea penală", a explicat Vladimir Bilienko, avocatul lui Alexei.

Acesta a fost eliberat de FSB abia a doua zi dimineața. I s-a înmânat o citație, potrivit căreia trebuia să se prezinte la departamentul de poliție al Ministerului de Interne pe 9 ianuarie. A doua zi, Alexei a reușit să o scoată pe Mașa din orfelinat și au plecat din Efremov. Cele două publicații care au relatat despre cazul lor nu menționează unde se află ei în prezent, dar se pare că nu au părăsit Rusia. Singurele indicii pe care bărbatul le-a oferit au fost că Mașa lucrează acum cu copiii unor activiști care îi sprijină, își face prieteni și merge la o fermă de cai.

Alexei Moskalev riscă acum până la trei ani de închisoare. Cel mai mult se teme că, dacă el e arestat, Mașa va fi trimisă într-un orfelinat, fiindcă n-au pe nimeni apropiat care să o preia. Avocatul crede că un tată care își crește singur copilul poate evita detenția. "Dar dacă procurorii insistă, iar sistemul nostru judiciar îi ascultă de multe ori, el poate fi arestat, iar fata trimisă la orfelinat", a explicat acesta.

Nu este primul caz de judecare a unui elev din Rusia pentru atitudinea antirăzboi după invadarea Ucrainei. Potrivit OVD-Info, opt persoane care erau minore în momentul începerii cercetării au fost judecate în 2022. Însă nu există o statistică exactă a cazurilor de hărțuire și pedepsire a elevilor care nu respectă politica de stat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇