Sute de adolescenți arestați în Ucraina și Rusia. Ce este Grupul Redan, mișcarea la care aderă tinerii care s-au săturat de război (Video)

Sute de adolescenți arestați în Ucraina și Rusia. Ce este Grupul Redan, mișcarea la care aderă tinerii care s-au săturat de război (Video)

În mai multe orașe din Ucraina au avut loc manifestații de stradă organizate de tineri și adolescenți care fac parte din Grupul Redan, o mișcare fondată în Rusia, dar unde membrii ei sunt deținuți în masă.

În Ucraina polițiștii au dispus sute de arestări, pentru a împiedica bătăile de stradă. Doar în Harkov au fost reținuți 245 de participanți la un flash mob, atât băieți, cât și fete, pentru a-i împiedica să se ia la bătaie.

Scene similare au fost semnalate în Kiev, Cerkasi, Harkov, Liov sau Ivano-Frankivsk, scrie Pravda.

Volodimir Timoșko, șeful poliției din Harkov, a spus că oamenii legii i-au contactat pe părinții tinerilor și vor avea loc discuții preventive cu aceștia.

ADVERTISING

„Fiți atenți la copiii voștri, comunicați constant cu ei, ajutați-i să înțeleagă ce se întâmplă, ce e bine și ce e rău. Războiul nu se duce doar pe câmpul de luptă. Inamicul vrea să ne distrugă țara și ne folosește copiii pentru a-și atinge scopurile sângeroase. Doar împreună îl putem opri”, a spus Timoșko.

Însă ce este mișcarea Redan, cum a apărut și ce idei promovează printre tineri?

Informații despre nașterea unei noi mișcări au început să se răspândească vizibil după acțiunile represive ale poliției ruse împotriva tinerilor. Doar într-o singură seară, într-un mall din Moscova au fost reținute 300 de persoane.

ADVERTISING

Presa rusă a scris că tinerii au fost arestați pentru violențe și că sunt organizați într-o nouă subcultură - „Grupul militar privat Radan”.

Imagini dintr-un mall din Rusia, cu tinerii care s-au luat la bătaie. Au aruncat o victimă de la etajul al 3-lea și au înjunghiat o alta cu un cuțit.

Însă tinerii spun că n-au nicio treabă cu armata rusă și și-au pus în titulatură cuvântul „grup” pentru a ironiza organizația de mercenari condusă de Evgheni Prigojin.

Se consideră niște „ciudați”, își spun „păianjeni” și poartă hanorace negre cu imaginea vietății și cifra 4. Mișcarea este asociată cu seria japoneză anime HunterXHunter, care prezintă un grup de gangsteri numit Genei Ryodan, care are de asemenea ca simbol un păianjen și cifra 4. Adversarii lor sunt huliganii din galeriile de fotbal.

ADVERTISING

Autoritățile ruse au declarat de mai mult timp război benzilor desenate japoneze manga și anime. Anumite cărți și filme sunt interzise prin decizii judecătorești. De exemplu, serii cunoscute precum Death Note și Tokyo Ghoul au fost interzise în Rusia din 2021.

Astfel, presa Kremlinului susține că mișcarea este o „operațiune psihologică a Ucrainei, care este foarte fericită să vadă lupte în mall-urile rusești”.

Însă profesorul de limba japoneză Boris Moroz spune că până şi numele grupului arată clar că a fost creat în Rusia.

„Corect, conform canonului anime, ar fi trebuit să fie Ryodan, care înseamnă trupă, dar în rusă ei scriu adesea litera ё (yo) fără cele două puncte, făcându-l să fie pronunțat e mai degrabă decât yo. Așa că a apărut numele Redan, care nu înseamnă nimic. Membrii Redan din Federația Rusă și-au creat propria ideologie revoluționară. La baza ei se află ideea că `ciudații` care au fost bătuți de huligani și ultrașii se pot organiza să-i bată și ei pe alții”, spune el.

Tinerii își vor înapoi viața de dinainte de război

În prezent, nu se știe dacă există mulți membri în Ucraina. Însă cei care există se reunesc cu ajutorul rețelelor de socializare, unde fac apel la răzbunare pentru fiecare „ciudat” care a fost persecutat.

Potrivit publicistului și jurnalistului Andrii Popov, mișcarea se aseamănă ca ideologie cu neo-naziștii.

„La început s-a răspândit în Federația Rusă (unde altundeva ar putea fi inventat așa ceva – bande de adolescenți asemănătoare anime-urilor care se consideră o companie militară privată și atacă alte subculturi?)”, spune Popov.

„De fapt, aceasta este o versiune anime a capetelor rase din ani '90, care au mers și ei pe stradă și au bătut pe oricine era 'altfel'. De când Federația Rusă a suprimat toate mișcările radicale tradiționale, în special ultrașii, tinerii agresivi caută senzații tari în altă parte, dând dovadă de creativitate și încercând să imite ceea ce văd la știri”, a adăugat jurnalistul.

Boris Moroz a explicat de ce, în opinia sa, copiii ucraineni imită subcultura rusă, în ciuda faptului că Rusia le-a invadat țara și le produce suferință de peste un an.

„Comunitatea anime ucraineană s-a concentrat doar pe război de un an. Și atunci a apărut grupul rus Redan și a oferit o idee care vă ajută să vă scufundați în viața romantică de dinainte de război, cu confruntări cu poliția în stil anime. Este clar ce va alege în acest caz o persoană de 14 ani din Ivano-Frankivsk sau Poltava".

Imagini din Poltava, Ucraina.

Psihologul Katerina Holzberg este însă mai optimistă și nu crede că mișcarea Redan este foarte răspândită în Ucraina: „Am întrebat mai mulți adolescenți. Niciunul nu a auzit acest nume, nu e nicio bază pentru extinderea mișcării în Ucraina”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇