Europa e împânzită de celule teroriste de neo-naziști-copii. Și un român de 13 ani a ajuns lider

Europa e împânzită de celule teroriste de neo-naziști-copii. Și un român de 13 ani a ajuns lider

Extremismul își face tot mai puternic loc în societățile dezvoltate și de la vârste tot mai fragede. Astfel s-a ajuns să existe numeroase grupări de tineri neo-naziști, în majoritate copii de 11 până la 16 ani.

Jurnaliști de la 3 publicații de renume și-au unit forțele pentru această anchetă. Este vorba de Alexander Nabert și Christina Brause de la Welt am Sonntag, Bryan Bender de la Politico și Nick Robins-Early de la Insider.

Ei au folosit identități false pentru a se infiltra în rețea, au ajuns să discute cu parte din lideri, dar și cu membri. Apoi, au vorbit și cu membri ai familiilor acestora, dar și cu cercetători și experți în contraterorism, reprezentanți ai serviciilor de informați și autorități locale.

În vara lui 2021, jurnaliștii au venit în Potsdam, Germania, pe urmele lui Lukas F, un adolescent de doar 16 ani care și-a înființat propria-i mișcare de tineri neo-naziști. În discuțiile online, Lukas F. (un pseudonim folosit pentru a-i proteja identitatea, având în vedere că este minor) spune că duce un „război rasial”.

Și sunt mulți astfel de adolescenți care au ajuns să creadă că trebuie să recurgă la violență pentru a lupta împotriva „ordinii liberale”. Jurnaliștii au aflat că există asemenea grupări în multe locuri din lume, de pe coasta de vest a SUA, până în Europa Occidentală și cele mai îndepărtate colțuri din statele baltice, și nici România nu e ferită.

Își iau nume inspirate din propaganda nazistă, cum ar fi Feuerkrieg sau FKD - „Divizia Războiului de Foc”, care este cel mai proeminent grup de tineri neo-naziști din Europa. Lukas F. a numit grupul său Totenwaffen - „Armele Morții”.

ADVERTISING

Jurnaliștii au petrecut peste un an pentru a afla care e mecanismul prin care tinerii sunt atrași în astfel de mișcări. Au strâns peste 98.000 de mesaje, inclusiv materiale foto și video, dar și instrucțiuni despre cum poate fi făcută o bombă sau o armă, cu ajutorul unei imprimante 3D. Au obținut chiar și liste negre pe care erau trecuți politicieni și jurnaliști ce ar fi urmat să fie uciși, potrivit Politico.

Cum devine un copil neo-nazist?

Lukas F. s-a născut în Belarus. Mama sa e din Belarus, iar tatăl e kazah de origine germană. Familia s-a mutat în Potsdam, când băiatul avea doar câțiva ani și acolo i s-au născut alți doi frați.

Pe rețelele de socializare există imagini postate de rude din care reiese o copilărie normală: petreceri de zile de naștere, vacanțe cu familia, bunici mândri de nepoți. Este însă și o fotografie făcută în timpul unei vacanțe în Belarus, unde tatăl și cu fiii pozează pe un vehicul militar, după ce i-a dus la un poligon și i-a lăsat și pe ei să tragă cu arma.

În școală Lukas F. nu a excelat, iar profesorii își amintesc că singura activitate pentru care s-a oferit voluntar a fost să fie ghid pentru o expoziție despre extremismul de dreapta, rolul său fiind să le vorbească vizitatorilor despre simbolurile extremiste.

La 15 ani, a fost într-o excursie cu școala la fostul lagăr Sachesenhausen. Astfel de excursii sunt menite a le prezenta elevilor atrocitățile regimului nazist și pericolele ideologiilor extremiste. Pentru Lukas F., însă, a fost declanșatorul. Unul din frații săi le-a povestit reporterilor că imediat ce s-a întors de acolo și-a pus svastica pe post de fundal la calculator.

ADVERTISING

Acest lucru pare să fie confirmat și de adolescent în discuțiile sale cu membrii grupării.

El spune că și-a descoperit „ura” în jurul vârstei de 14-15 ani, că inițial a negat-o, dar în cele din urmă a acceptat-o. Tânărul descrie Holocaustul drept o „purificare” și spune că nu-i înțelege pe cei care neagă evenimentul: „A fost real și a fost corect”.

La un moment dat, el și-a creat un cont pe o rețea de socializare rusească. Ca poză de profil a ales una în care are o cagula cu craniu pe față și deasupra a scris mesajul „înec lumea în sânge”. Ciudat este că părinții săi sunt „prieteni” cu el pe această rețea, însă nu există indicii că i-ar împărtăși viziunile. De altfel, într-o discuție și Lukas se declară dezamăgit: „Din păcate, tatăl meu este un comunist”.

Un român de 13 ani, mâna dreaptă

În vara lui 2020, la scurt timp după vizita de la Sachesenhausen, Lukas F. renunță la școală și începe un program de ucenicie, iar în noiembrie înființează grupul de Telegram „Armele Morții”, al cărui „fuhrer” se proclamă. Până în mai 2021, aproape 100 de tineri au schimbat mesaje pe acest grup, din diferite colțuri ale lumii, inclusiv Estonia, Franța sau SUA.

A fost făcut și un sondaj dacă să devină un grup terorist „pe bune” și majoritatea au votat că da. În acea zi, un băiat pe nume Edward a postat o fotografie în care ține spre podea o mitralieră MP40, iar Lukas F. îi răspunde „drăguț”.

Edward a fost identificat de jurnaliști a fi un copil de doar 13 ani din România, iar pentru o perioadă a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Lukas F. El și un alt copil de doar 11 ani din Polonia, care folosea pseudonimul „gazați evrei”, au fost printre primii care au aderat la grupul lui Lukas F.

ADVERTISING

În decembrie 2020, mesajele lui Lukas F. devin tot mai agresive și pare tot mai pregătit să comita un atentat.

„Uneori mă enervez atât de tare că aș pune o bombă lângă locul unde își va ține Jewgela discursul”, a spus el, clarificând că Jewgela e un joc de cuvinte pentru Angela Merkel și ironizează iubirea ei față de poporul evreu.

În martie 2021, a făcut primele acțiuni în afara spațiului online și a lipit afișe în Potsdam în care îndemna la „Revoltă împotriva sistemului evreiesc”. În mai a lipit alte afișe pe care scria „Moarte activiștilor evrei care militează pentru drepturile transgenderilor” și chiar era o lista cu numele unor persoane.

Poliția este alertată, însă nu a făcut încă legătura cu Lukas F, așa că tânărul își continuă activitățile și doar două săptămâni mai târziu comandă de pe Amazon mai multe substanțe chimice, pe care a plătit mai puțin de 60 de euro și postează fotografii cu ele pe grup, mulțumind pentru suport FKD, grupul mai proeminent.

După încă puțin timp, Lukas F. își exprimă dorința de a achiziționa o armă, primește pe grup o ofertă și Edward, tânărul din România, îi dă sfaturi ce să aleagă.

Tânărul din România preia conducerea, dar îi confiscă mama telefonul

În vara lui 2021, după mai multe ponturi anonime, poliția din Brandenburg îi percheziționează casa lui Lukas F. și îi confiscă laptopul și telefonul mobil, precum și un steag nazist și ce mai rămăsese din substanțele chimice, după ce tânărul făcuse bombe de test.

Poliția îl audiază și îi dă drumul, dar cum nu mai are acces la laptop sau telefon, nu mai poate comunica cu grupul. Așa că românul îi ia locul și își asuma rolul de lider. În toamna lui 2021 și Edward dispare de pe grup, zvonurile în rețea fiind că, pur și simplu, mama lui i-a confiscat telefonul.

Jurnaliștii au descoperit că între timp Lukas F. a încercat să refacă grupul. La finalul lui decembrie 2021, chiar dacă era în radarul poliției, el a contactat o sursă de încredere cerându-i să-l primească într-un grup al FKD. „Încă am planuri mari pentru Armele Morții”, a spus el.

La începutul lui 2022, poliția îi înapoiază lui Lukas F. laptopul și telefonul și refuză să răspundă oricăror întrebări de la jurnaliști.

„Libertate pentru L”

Așa că, în martie 2022, reporterii îi cer un interviu chiar lui Lukas. El le spune că a cooperat cu poliția, că nu ar fi vrut să le dea parola, dar l-a obligat mama sa, dar că măcar acum „știe mai bine cum să se ascundă de guvern”. Le mai spune și că era „pregătit să facă mult mai multe”, dar nu vrea să precizeze ce.

La sfârșitul lui mai, anul acesta, ei chiar s-au dus acasă la Lukas F. în Potsdam. Acum băiatul avea 17 ani. Au răspuns părinții, tatăl lui s-a dus să-l cheme, băiatul le-a strigat reporterilor că nu e interesat să vorbească și le-a trântit ușa în nas. Apoi, le-a dat mesaj să nu-l mai caute vreodată.

Și părinții au refuzat să discute cu jurnaliștii, spunând că fiul lor „nu a făcut niciodată rău cuiva”. Unele rude spun însă că au fost certuri și că tatăl său i-a aruncat toată literatura nazista.

La începutul lui iunie anul acesta, poliția își finalizează ancheta și îl arestează pe Lukas F. El se află acum într-un penitenciar din Märkisch-Oderland și a fost catalogat drept „individ care reprezintă o amenințare reală la siguranța publică”.

Însă deja o nouă grupare s-a format în Brandenburg și membrii se salută formând litera L cu degetul mare și arătătorul, strigând „Libertate pentru L” (libertate pentru Lukas - n.red.).

„Biblia” neo-naziștilor nu mai e Mein Kampf

Una din principalele rădăcini ale acestei situații este cartea „Asediul” a neo-nazistului american James Mason. Acum ajuns la 69 de ani, Mason s-a înscris într-un partid american nazist când avea 14 ani. Doi ani mai târziu plănuia să-și ucidă dirigintele, dar în final a abandonat planul.

În carte, Mason militează ca societatea liberală să fie înăbușită într-un război civil și spune că nu este nevoie de organizații mari, ci de „asasini individuali sau mici celule care să atace infrastructura, politicienii și minoritățile. Asta va aduce haosul și pune bazele revoluției de extremă dreapta”.

„Asediul” e cartea de căpătâi pentru aceste grupări de tineri, chiar mai importantă decât „Mein Kampf” a lui Hitler. Pe baza cărții au fost comise atacuri armate ca cel de la mall-ul din Munchen din 2016 sau de la sinagoga și shaormeria din Halle din 2019. În discuții, tinerii spun că atacatorii sunt eroi și e lansat un concurs, unde câștigător este cel care face cele mai multe victime.

De altfel, și Lukas F. la un moment dat a impus depunerea unui „jurământ de credință” prin care membrii acceptă că vor urma ordinele conducerii și trebuie să precizeze și dacă au citit „Asediul”. Acelora care răspund negativ le este dată versiunea audiobook.

Autoritățile spun că este extrem de greu de luptat cu aceste grupuri tocmai pentru că nu este o organizație în sine. În plus, nici nu pot aștepta foarte mult să vadă dacă pot ajunge undeva mai sus în ierarhie, pentru că fiecare individ în sine poate să reprezinte o amenințare reală și trebuie intervenit.

În plus, o altă problemă este vârsta foarte fragedă. De exemplu, liderul unei grupări similare din Estonia nu a putut fi urmărit penal pentru că avea doar 13 ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇