Povestea din spatele șantierului de la Biblioteca Națională, unde au murit doi muncitori: Firma Primăriei lui Negoiță lucra ilegal pe terenul Ministerului Culturii

Povestea din spatele șantierului de la Biblioteca Națională, unde au murit doi muncitori: Firma Primăriei lui Negoiță lucra ilegal pe terenul Ministerului Culturii

Au apărut noi detalii despre accidentul de luni de pe un șantier din centrul Bucureștiului, unde șase muncitori au fost înghițiți de un mal de pământ și doi dintre ei au murit.

Jurnaliștii de la Buletin de București dezvăluie că muncitorii erau angajați la Algorithm Residențial S3, firmă care aparține Primăriei Sectorului 3 și care lucra acolo fără autorizație. Terenul aparține Ministerului Culturii, dar instituția nu comandase niciun fel de lucrări.

Publicația citată precizează că pe șantier erau prezente și basculante ale companiei Algorithm Construcții S3, o altă firmă a Primăriei Sectorului 3, înființată exclusiv cu scopul de a realiza lucrări de intervenție și consolidare la Hala Laminor.

ADVERTISING

În plus, pe lângă faptul că nu exista autorizație de construcție pe terenul respectiv, fapt ilegal, firma nu a informat nici Inspectoratul de Stat în Construcții de începerea acestor lucrări, fapt care, din nou, contravine legii.

Ministerul Culturii îi cere explicații lui Negoiță

Ministerul Culturii a remis marți un comunicat în care precizează că nu a solicitat sau contractat lucrări pe terenul de lângă Biblioteca Națională.

„Ministerul Culturii regretă tragicul accident întâmplat ieri, 2 august 2021, în proximitatea sediului din Bulevardul Unirii, Nr. 22. Totodată, suntem alături de autoritățile competente și le asigurăm de tot suportul necesar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Terenul se află în proprietatea statului și administrarea Ministerului Culturii, însă lucrările nu au fost solicitate sau contractate de către instituția noastră.

Urmează să ne adresăm Primăriei Sectorului 3 pentru a obține toate informațiile cu privire la existența documentației necesare pentru lucrările efectuate”, transmite Ministerul Culturii.

USR PLUS trimite informații procurorilor

Din spectrul politic, cei care au reacționat au fost reprezentanții USR PLUS, care îl consideră direct vinovat pe Negoiță.

„Iresponsabilitatea primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, se traduce în pierderi de vieți omenești. USR PLUS consideră ca primarul Robert Negoiță trebuie să răspundă în fața reprezentanților justiției privind tragedia petrecută luni seară.

ADVERTISING

Din primele informații și documente pe care le au consilierii USR PLUS, nu există autorizație de construire pentru lucrarea derulată lângă Biblioteca Națională. De altfel, în administrația publică locală este un fapt binecunoscut că firmele Primăriei Sectorului 3 acționează la ordinul verbal al lui Robert Negoiță, primarul Sectorului 3”, se precizează într-un comunicat al formațiunii.

USR PLUS adaugă că a cerut de la începutul lunii trecute explicații Primăriei Sectorului 3 de ce operează prin aceste firme fără a avea dreptul, dar și sesizări la Inspectoratul de Stat în Construcții.

”De această dată, pe șantierul deschis lângă Biblioteca Națională, nu au mai fost făcute doar lucrări fără avize și fără autorizații care nu respectă normele de mediu, ca pe Esplanada, ci, se pare, lucrări nelegale de punere în siguranță a unui drum, dar asta după ce au fost puse bordurile și elemente de iluminat. Rezultatul lucrării făcute invers l-am văzut cu toții: doi oameni au murit, iar alți patru au ajuns la spital.

Este scandalos că în continuare firmele de construcție din subordinea Consiliului Local al Sectorului 3 acționează la ordinul verbal al lui Robert Negoiță și nu se respectă nici un fel de măsuri de siguranță a muncii. Măcar de acum înainte lucrările din Sectorul 3 trebuie să se desfășoare în siguranță, în baza legii.

Reamintim că încă din luna iulie consilierii locali USR PLUS ai Sectorului 3 i-au cerut explicații lui Robert Negoiță pentru lucrările fără documente pe care le execută în centrul Capitalei, primind un răspuns scandalos: că se fac lucrări de igienizare.

ISC București, sesizat tot în luna iulie de către USR PLUS, a confirmat că firmele Primăriei Sectorului 3 nu aveau autorizații. Vom transmite procurorilor toate datele pe care le avem privind lucrările fără autorizație pe care Robert Negoiță le face.

Ne exprimăm compasiunea pentru pierderile suferite de familii și le asigurăm că vom face toate demersurile legale pentru a pune capăt lucrărilor nelegale orchestrate de Robert Negoiță”, conchid cei de la USR PLUS.

Negoiță: Instituțiile statului au declanșat deja o serie de anchete

Robert Negoiță nu a dat nicio reacție la aceste informații. Însă luni, el a transmis pe Facebook informații despre operațiunile de salvare și starea muncitorilor.

El spune că ”este o zi tristă și dificilă pentru counitatea noastră” și face apel la rugăciune. Nu spune însă nimic despre firmele primăriei și despre faptul că legal acei muncitori nu ar fi trebuit să fie acolo. Dar recunoaște că era șantierul PS3.

”Instituțiile statului au declanșat deja o serie de anchete pentru a stabili circumstanțele în care a fost produs acest accident pe unul dintre șantierele noastre și așteptăm să vedem concluziile acestor verificări ample”, a fost singura referire a lui Negoiță la chestiunile legale.

UPDATE! Din păcate, veștile nu sunt bune. Cel de-al cincilea muncitor a fost găsit însă fără a putea fi salvat....

Publicată de Robert Negoita pe Luni, 2 august 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇