Polonia susține crearea unei bănci pentru reînarmarea UE

Polonia susține crearea unei bănci pentru reînarmarea UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Polonia sprijină ideea creării unei bănci de reînarmare pentru finanțarea investițiilor uriașe în apărare de care Uniunea Europeană are nevoie ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, a declarat joi ministrul de Externe Radoslaw Sikorski.

El preferă crearea unei astfel de bănci în fața altor opțiuni aflate în discuție, care includ creșterea contribuțiilor naționale la bugetul UE, redirecționarea către sectorul militar a unor sume din aceste contribuții, utilizarea fondurilor europene necheltuite sau emiterea de datorie comună.

Comisia Europeană a estimat nevoile UE de finanțare a Apărării la circa 500 de miliarde de euro pentru următorii zece ani.

"Există o idee nouă, care îmi place, o bancă pentru reînarmare", a spus Sikorski în fața presei, referindu-se la o propunere pe care au avansat-o luna trecută împreună fostul ministru britanic al Apărării, generalul Nick Carter, un fost membru al Comitetului Executiv al BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), Guy de Selliers, și un expert de la Centrul de Analiză a Politicii Europene (Center for European Policy Analysis) din Washington, Edward Lucas.

Conform propunerii lor, o astfel de bancă ar permite și participarea unor țări din afara UE, precum SUA, Regatul Unit, Norvegia sau Japonia.

De asemenea, participarea voluntară la această bancă ar permite statelor UE neutre, respectiv Austria, Irlanda, Malta sau Cipru, să evite implicarea, precum și ocolirea opoziției Ungariei, care a amenințat de mai multe ori că ar putea bloca prin veto ajutorul militar european oferit Ucrainei, potrivit Reuters.

"Avantajul suplimentar ar fi că (banca) ar putea fi deschisă nu doar statelor membre ale UE, ci și altor țări cu gândire similară" asupra Apărării și amenințării ruse, a argumentat Sikorski.

Conform propunerii, banca pentru reînarmare ar urma să fie finanțată din capitalul subscris de țările membre, de exemplu, 100 de miliarde de euro, dar din care să se plătească în avans doar aproximativ 10%, diferența urmând să fie atrasă din împrumuturi de pe piețele de capital, rambursate ulterior de țările participante.

Polonia s-a lansat într-un program costisitor de înarmare și alocă apărării un procent de peste 4% din PIB, mult peste angajamentul de 2% asumat în cadrul NATO, și insistă ca și celelalte state membre ale UE să-i urmeze exemplul la acest capitol.

Multe dintre aceste țări nu-i împărtășesc însă abordarea, în timp ce guvernul polonez profită de exercitarea președinției semestriale a Consiliului UE pentru a impune pe agendă obiectivul creșterii cheltuielilor militare.

Acest obiectiv este impulsionat și de noul președinte american Donald Trump, care le-a cerut membrilor europeni ai NATO să-și crească bugetele Apărării la 5% din PIB, idee de asemenea sprijinită de Polonia, precum și de țările baltice, dar este considerată nerealistă de majoritatea europenilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇