Noul Fond european pentru Apărare va avea iniţial un cuantum de aproape opt miliarde de euro, având scopul de suplimentare a capacităţilor militare europene şi de creştere a influenţei Uniunii Europene pe plan mondial.
Cooperarea structurată permanentă (PESCO) şi noul Fond pentru Apărare constituie piloni ai Uniunii pentru apărare, având rolul reducerii dependenţei militare de ţări precum Statele Unite, notează agenţia DPA.
CSAT a stabilit cum se va transforma Armata Română până în 2040
"Preşedinţia germană a Consiliului UE a ajuns astăzi la un acord politic provizoriu cu reprezentanţii Parlamentului European pentru o reglementare care prevede constituirea Fondului European pentru Apărare, în contextul Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027", anunţă Consiliul UE, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.
Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima agentie europeană de pe teritoriul României
Fondul UE pentru Apărare va avea nivelul de 7,95 de miliarde de euro, din care 2,65 miliarde de euro vor fi alocate pentru proiecte de cercetare, iar 5,3 miliarde de euro pentru programe concrete de dezvoltare.
"Sunt încântată să anunţ că am convenit asupra unui instrument solid, de perspectivă, care va intensifica activităţile de cercetare şi dezvoltare a capabilităţilor comune în domeniul securităţii şi apărării. Noul Fond European pentru Apărare va consolida abilitatea UE de protejare a cetăţenilor şi va face Uniunea Europeană un actor global mai puternic", a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul Apărării din Germania, ţară care exercită în prezent Preşedinţia Consiliului UE.
Comisia Europeană ceruse iniţial 11,5 miliarde de euro pentru Fondul European al Apărării, dar nivelul iniţial de 7,95 miliarde este rezultatul negocierilor cu statele membre şi cu Parlamentul European.