Polonia îi dă Ucrainei zeci de mii de piese de muniţie defensivă

Polonia îi dă Ucrainei zeci de mii de piese de muniţie defensivă

Polonia anunţă că a oferit Ucrainei zeci de mii de piese de muniţie, cu o zi înaintea unei vizite la Kiev a premierului polonez Mateusz Morawiecki, în contextul unor temeri persistente cu privire la o invazie rusă a acestei foste republici sovietice.

Polonia, un stat membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO, anunţă că se pregăteşte în vederea unei eventuale sosiri pe teritoriul polonez a unui milion de refugiaţi din Ucraina, în cazul în care negocierile între Rusia şi Occident eşuează şi izbucneşte un război, relatează AFP.

”S-a luat hotărârea să se trimită muniţie defensivă în Ucraina”, a anunţat luni directorul Biroului polonez al Securităţii Naţonale, Pawel Soloch.

El a declarat presei că este vorba, ”pentru moment, de zeci de mii de (piese de) muniţie” şi că Polonia aşteaptă acum un răspuns din partea Kievului.

Polinia se pregătește să primească refugiați

Adjunctul ministrului polonez de Interne Maciej Wasik evoca săptămâna trecută un ajutor umanitar pe care Polonia este pregătită să-l ofere vecinului său din est.

”Dacă situaţia din Ucraina conduce la un război, atunci trebuie să ne pregătim de un adevărat aflux de refugiaţi”, declara el la postul TV Republika.

”Ministerul (polonez) de Interne ia de ceva timp măsuri pentru a ne pregăti în vederea unui val ce poate ajunge la un milion de persoane”, estima el.

În opinia sa, acest lucru prveşte grănicerii şi serviciile medicale, dar şi găzduirea şi alimentaţia eventualilor refugiaţi.

Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, are deja o importantă comunitate ucraineană, inclusiv o veche minoritate de 50.000 de persoane.

În plus, aproximativ 300.000 de rezidenţi ucraineni deţin un permis de sejur.

Însă numărul real al ucrainenilor care trăiesc în Polonia ar fi cu mult mai mare.

Relaţiile Moscovei cu Occidentul se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, după ce Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi alimentează tenmeri cu privire la o invazie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇